ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι του ΥΠΕΞ ότι 9 εργαζόμενοι αυστριακής εταιρείας που απήχθηκαν στη Λιβύη είναι νεκροί

φόβοι-του-υπεξ-ότι-9-εργαζόμενοι-αυστρι-304420

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε την Τετάρτη πως περιήλθαν σε γνώση του στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι εννέα—στη συντριπτική τους πλειονότητα ξένοι—εργαζόμενοι της αυστριακής εταιρείας VAOS, που είχαν απαχθεί από ισλαμιστές στη Λιβύη το 2015, σκοτώθηκαν αργότερα την ίδια χρονιά, πρόσθεσε όμως πως ακόμη προσπαθεί να επαληθεύσει αυτή την πληροφορία.

Οι όμηροι (τέσσερις πολίτες των Φιλιππίνων, δύο πολίτες του Μπανγκλαντές, ένας πολίτης της Αυστρίας, ένας πολίτης της Τσεχίας κι ένας πολίτης της Γκάνας) δούλευαν στο πετρελαϊκό κοίτασμα αλ Γάνι για λογαριασμό της εταιρείας αυτής, η οποία έχει γραφεία στην Αυστρία και τη Μάλτα και δραστηριοποιείται ενεργά στη Λιβύη.

Εκπρόσωπος του αυστριακού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ένα κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης που έχει συσταθεί, προσπαθεί να επαληθεύσει τα στοιχεία, τα οποία αναρτήθηκαν σε ισλαμιστικό ιστότοπο, με βάση τα οποία κάποιοι από τους ομήρους, ή πιθανόν ακόμη και όλοι, σκοτώθηκαν το 2015. Είχαν απαχθεί τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς.

«Έχουμε στοιχεία που μας οδηγούν να φοβόμαστε το χειρότερο. Εργαζόμαστε για να επαληθεύσουμε την πληροφορία. Είναι ακόμη ασαφές τι ακριβώς συνέβη ή σε ποιον», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, επικοινώνησε με την οικογένεια του Αυστριακού.

«Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι ακριβή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακτηθούν σοροί από μια περιοχή όπου οι μάχες συνεχίζονται», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η οργάνωση Ντέρνα Μουτζαχεντίν Σούρα («Συμβούλιο των Μουτζαχεντίν της Ντέρνας») ανέφερε αυτή την εβδομάδα, ότι είχε βρει τα πτώματα των πέντε από τους εννέα εργαζόμενους, τον Μάιο του 2015, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με το Ισλαμικό Κράτος. Πρόσθεσε ότι παρέδωσε τα πτώματα στη λιβυκή επιτροπή της Ερυθράς Ημισελήνου.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση ανέφερε πως αργότερα ανακάλυψε έναν φορητό υπολογιστή, που περιείχε τη φωτογραφία ενός από τους εργαζόμενους και ένα βίντεο στο οποίο καταγραφόταν η δολοφονία τεσσάρων Φιλιππινέζων, προσθέτοντας πως κατέληξε στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για τους εργαζόμενους της VAOS, συγκρίνοντας τις εικόνες με τις φωτογραφίες των απαχθέντων.

Τα πτώματα ενταφιάστηκαν με ταφόπλακες και «βρίσκονται σε εξέλιξη ειδικές διαδικασίες για να επιστραφούν στις οικογένειές τους», σύμφωνα με το Συμβούλιο.

Η Ερυθρά Ημισέληνος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Όταν είχε γίνει η επίθεση, οι τζιχαντιστές του ΙΚ δεν είχαν προβάλει καμιά οικονομική ή πολιτική απαίτηση, όπως συνηθίζουν οι ένοπλες οργανώσεις στη Λιβύη. Τα μέλη του ΙΚ αποκεφάλισαν τους 11 λίβυους ιδιωτικούς φρουρούς που αιχμαλώτισαν.

Η VAOS τόνισε πως δεν είχε λάβει καμιά προειδοποίηση από τη λιβυκή κρατική επιχείρηση πετρελαίου ότι το προσωπικό της κινδύνευε ή ότι θα έπρεπε να το απομακρύνει πριν από την επίθεση.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η δραστηριότητά της στη Λιβύη άρχισε τη δεκαετία του 1980, όταν τη χώρα κυβερνούσε ακόμη με σιδηρά πυγμή ο Μουάμαρ Καντάφι. Μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011, η κατάσταση στη Λιβύη έγινε χαοτική, με εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων, που παρέλυσαν σχεδόν την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Η VAOS κάνει δικές της διευθετήσεις για την ασφάλεια του προσωπικού της στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Ανάμεσα στους πελάτες της εταιρείας παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στην πετρελαϊκή βιομηχανία συγκαταλέγονται η BP, η Repsol και η αυστριακή ÖMV.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου