ΔΙΕΘΝΗ

Ο στρατός του Μπανγκλαντές θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις για την ανακούφιση των Ροχίνγκια

ο-στρατός-του-μπανγκλαντές-θα-συμμετά-305855

Το Μπανγκλαντές ζήτησε σήμερα από τις ένοπλες δυνάμεις να συμμετάσχουν στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την κατασκευή καταλυμάτων για τους πρόσφυγες Ροχίνγκια, επεσήμανε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ο στρατός του Μπανγκλαντές θα αναπτυχθεί αμέσως στην περιοχή Κοξ Μπαζάρ, εξήγησε ο Ομπαντιούλ Κουάντερ υπουργός της κυβέρνησης της Σέιχ Χασίνα και δεύτερος τη τάξει στο κυβερνών κόμμα.

Περισσότεροι από 420.000 Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην περιοχή αυτή, αφού έφυγαν από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τη βία.

Από την πλευρά της η Χασίνα, που βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου θα μιλήσει αύριο Πέμπτη, επανέλαβε την έκκλησή της προς τη Μιανμάρ να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες Ροχίνγκια.

«Έχουμε πει στη Μιανμάρ “είναι πολίτες σας, πρέπει να τους δεχθείτε πίσω, να φροντίσετε για την ασφάλειά τους, να τους στεγάσετε, δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε καταπίεση ούτε βασανιστήρια”», τόνισε η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές στη διάρκεια συνάντησής της χθες Τρίτη το βράδυ με συμπατριώτες της στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα χθες η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι είχε δηλώσει «έτοιμη» να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες Ροχίνγκια, όμως με βάση αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής κριτήρια.

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των Ροχίνγκια, οι οποίοι θεωρούνται ξένοι στη Μιανμάρ, «η βιρμανική κυβέρνηση δεν απαντά στις εκκλήσεις. Αντίθετα η Μιανμάρ έχει τοποθετήσει νάρκες κατά προσωπικού κατά μήκος των συνόρων για να εμποδίσει την επιστροφή των Ροχίνγκια στη γενέτειρά τους», κατήγγειλε η Σέιχ Χασίνα.

Στη διάρκεια μιας συνόδου στην οποία συμμετείχαν χώρες ο πληθυσμός των οποίων είναι κατά πλειονότητα μουσουλμανικός και η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, η Χασίνα εκτίμησε ότι η Μιανμάρ διεξάγει μια εκστρατεία προπαγάνδας χαρακτηρίζοντας τους Ροχίνγκια «Μπενγκάλι». Επίσης ζήτησε να τους δοθεί η βιρμανική υπηκοότητα, την οποία τους στέρησε ένας νόμος που υιοθέτησε το 1982 η στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε τότε τη Μιανμάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου