ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Οι τρομοκράτες ετοίμαζαν επιθέσεις με 100 κιλά εκρηκτικά σε μνημεία και αξιοθέατα

ισπανία-οι-τρομοκράτες-ετοίμαζαν-επι-312287

Δημοσίευμα της El Periodico de Catalunya, επικαλείται αποκάλυψη του Μοχάμεντ Χούλι Σεμλάλ, μοναδικού επιζώντα από την έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι όπου οι τρομοκράτες κατασκεύαζαν εκρηκτικά, στο Αλκανάρ.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην ισπανική δικαιοσύνη ο τρομοκρατικός πυρήνας που εξαπέλυσε τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους τη 17η και 18η Αυγούστου, σκόπευε να χρησιμοποιήσει 100 κιλά της εκρηκτικής ύλης TATP τα οποία θα μετέφερε σε τρία φορτηγάκια, έγραψε σήμερα μια καταλανική εφημερίδα.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, όπως έκαναν και οι δικαστικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ομολογία του στον δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση κι επικαλείται η εφημερίδα, η έκρηξη σημειώθηκε όταν τα μέλη του πυρήνα που βρίσκονταν στο σπίτι είχαν φθάσει στην τελική φάση της κατασκευής των εκρηκτικών, την φάση της ξήρανσης, της προετοιμασίας δηλαδή των εκρηκτικών υλών με στόχο τη μεταφορά τους σε 20 σάκους χωρητικότητας 5 κιλών σε τρία οχήματα. Κατόπιν θα αποτίναζαν τα εκρηκτικά κοντά σε μνημεία και αξιοθέατα της πόλης.

Η ποσότητα των 100 κιλών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνες βάρους λίγων κιλών που κατάσχουν συνήθως οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ευρώπη στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τον Μάρτιο του 2016, οι ερευνητές είχαν βρει 15 κιλά αυτής της εκρηκτικής ύλης κατά την έφοδό τους σε ένα διαμέρισμα.

Το TATP (υπεροξείδιο της τριακετόνης), μια ασταθής εκρηκτική ύλη στην οποία έχουν δώσει το προσωνύμιο η «μητέρα του Σατανά», το χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, καθώς μπορεί να κατασκευαστεί από υλικά που βρίσκονται στο εμπόριο.

Χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων στις επιθέσεις του Παρισιού το Νοέμβριο του 2015, στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016 και στο Μάντσεστερ τον Μάιο του 2017.

Στο ακίνητο που ισοπεδώθηκε από την έκρηξη, «το πάτωμα του πρώτου ορόφου ήταν καλυμμένο από την ουσία» σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης, ότι ερευνητές βρήκαν επιπλέον περισσότερες από 100 φιάλες βουτανίου, ωστόσο δεν γνωρίζουν τι σκόπευε να κάνει με αυτές ο πυρήνας που διηύθυνε ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ο οποίος σκοτώθηκε στην έκρηξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου