ΔΙΕΘΝΗ

Σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής η Φλόριντα

σε-κατάσταση-μείζονος-φυσικής-καταστ-317866

Συνοδευόμενος από σφοδρές καταιγίδες και επικίνδυνες πλημμύρες ο τυφώνας Ιρμα σφυροκοπεί τη Φλόριντα απειλώντας να «πνίξει» την πολιτεία με πλημμύρες. Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής.

Με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα ο κυκλώνας Ίρμα έφθασε στο έδαφος στο Μάρκο Άιλαντ, στη δυτική Φλόριντα, το βράδυ της Κυριακής. Κατατασσόταν ακόμη στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αλλά εξασθένησε κατόπιν στην κατηγορία 2. Σήμερα θα εξασθενήσει σε τροπική καταιγίδα κατευθυνόμενος στα βόρεια της πολιτείας και στις νότιες περιοχές της Τζόρτζια.

Πλέον με ανέμους ταχύτητας 175 χλμ. ανά ώρα, η Ίρμα έπληξε το θέρετρο Νέιπλς και κατευθύνεται προς την Τάμπα καλύπτοντας 22 χιλιόμετρα την ώρα.

Το NHC προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πλημμυρίδα καθώς και για τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρών σε περιοχές κοντά στις ακτές.

Η Φλόριντα ήδη μετράει τρεις νεκρούς από τον κυκλώνα: έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το Σαββατοκύριακο. Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω του ο κυκλώνας σε πολλά νησιά της Καραϊβικής.

Το φαινόμενο έχει εξάλλου προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και πλέον 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τις εταιρείες που ηλεκτροδοτούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ολες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει τις πτήσεις τους από και προς το Μαϊάμι.

135 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στα καταφύγια.

Ο πρόεδρος Τραμπ, που μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής. Η απόφασή του επιτρέπει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην Πολιτεία. Εξάλλου ο Τραμπ, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη Φλόριντα.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου ενός κτιρίου στο Κι Χέβεν η Μάγκι Χόους περιέγραψε τα ακραία καιρικά φαινόμενα: «Βάρκες στην κυριολεξία χάθηκαν στον αέρα, φοίνικες λύγισαν αγγίζοντας το έδαφος. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης καταρρέει» αφηγήθηκε η γυναίκα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Είναι αδύνατον να βγούμε αυτή τη στιγμή έξω. Κανείς δεν μπορεί να σταθεί όρθιος εξαιτίας των ανέμων, όπως βλέπω από το παράθυρό μου» συμπλήρωσε.

Παρά τις εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης που εξέδωσαν οι αρχές, πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να μην φύγουν.

«Δεν γνωρίζουμε πόσοι ακριβώς άνθρωποι παρέμειναν στα Κις. Οι άνεμοι ανέρχονται έως 215 χιλιόμετρα την ώρα, το ύψος της βροχής μεταξύ 25 και 60 εκατοστών… Το ύψος του νερού θα μπορούσε να φθάσει έως τα 4,6 μέτρα. Ελπίζω οι πολίτες να άκουσαν» τις συστάσεις μας, δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο οδηγός ενός φορτηγού σκοτώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ενώ στην περιοχή επικρατούσαν ήδη άσχημες καιρικές συνθήκες. Το όχημά του έπεσε πάνω σε ένα δέντρο. Οι αρχές δεν μπορούν προς το παρόν να πουν με σιγουριά εάν το δυστύχημα οφείλεται στον κυκλώνα.

Το αρχιπέλαγος των Κις είχε καταστραφεί κατά τα ¾ του από τον κυκλώνα Ντόνα πριν από 57 χρόνια, την 10η Σεπτεμβρίου του 1960.

«Να βγούμε ζωντανοί»

Μια παρόμοια τύχη αναμένεται για το μεγαλύτερο μέρος της Φλόριντας. Το «μάτι» του κυκλώνα κατευθύνεται αυτή τη στιγμή κατά μήκος των δυτικών ακτών της πολιτείας που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι μεγάλες πόλεις είναι πλέον πόλεις- φαντάσματα έπειτα από τις μαζικές εκκενώσεις των πληθυσμών.

Το ύψος των υδάτων αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 μέτρα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς μετεωρολόγους. Κι αυτό αρκεί για να καλύψει το ύψος ενός σπιτιού.

«Το μόνο που θέλουμε είναι να βγούμε σώοι κι αβλαβείς» από αυτό επισήμανε η Βιβιάνα Σέρα, μια Αμερικανίδα που αναζήτησε καταφύγιο στα κέντρα υποδοχής των αρχών στην πόλη Ναπλς, στις δυτικές ακτές, πριν από την άφιξη του κυκλώνα.

Ωστόσο η Ίρμα είναι τόσης μεγάλης έκτασης που οι ανατολικές ακτές της Φλόριντας, ιδίως το Μαϊάμι δεν αναμένεται να γλυτώσουν. Ήδη στην πόλη καταγράφονται ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις. Οι υπηρεσίες διάσωσης προειδοποιούν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των πολιτών για βοήθεια.

«Εκ των 41 τηλεφωνημάτων που δεχθήκαμε τη νύχτα δεν μπορέσαμε να απαντήσουμε παρά μόνο σε 3» τόνισε η δημοτική αρχή του Μαϊάμι στον λογαριασμό της στο Twitter.

Οι εντολές εκκένωσης είναι άνευ προηγουμένου κι αφορούν 6,3 εκατομμύρια πολίτες. Η εντολή εκκένωσης αφορά και την αεροπορική βάση του Μακντίλ, όπου βρίσκεται το στρατηγείο της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης για τη Μέση Ανατολή (Centcom), στην Τάμπα όπου η Ίρμα αναμένεται να περάσει νωρίς τη Δευτέρα. Στο Ορλάντο το κέντρο Kennedy έκλεισε.

«Πρόκειται για μια καταιγίδα τεράστιας καταστροφικής ισχύος και ζητάω από όλους εκείνους που βρίσκονται εντός της πορείας της καταιγίδας να υπακούσουν σε ΟΛΕΣ τις συστάσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων» ήταν το tweet που ανήρτησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Φόβοι για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Συναγερμός για πιθανό ατύχημα τύπου «Φουκουσίμα» έχει σημάνει στις αμερικανικές αρχές στη Φλόριντα, καθώς στην περιοχή Turkey Point, σε απόσταση περίπου 42 χιλιομέτρων νότια του Μαϊάμι, υπάρχουν μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ηδη οι αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο δύο σταθμών όμως εκφράζονται φόβοι για ατύχημα τύπου Φουκουσίμα. μετά το τσουνάμι που χτύπησε τις ιαπωνικές ακτές το 2011.

Το μωρό του κυκλώνα

Μια γυναίκα στη συνοικία Μικρή Αϊτή του Μαϊάμι γέννησε από μόνη της το μωρό της, με το ιατρικό προσωπικό να της δίνει οδηγίες από το τηλέφωνο διότι οι ομάδες διάσωσης δεν κατάφεραν να φθάσουν στο σπίτι της, γνωστοποίησε η δημοτική αρχή του Μαϊάμι στο Twitter. Οι δυο τους έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

«Μην πυροβολείτε τον κυκλώνα!»

Ανήμποροι μπροστά στην Ίρμα, πολλοί κάτοικοι της Φλόριντας υπαινίσσονται ότι θα αρχίσουν να πυροβολούν προς τον κυκλώνα.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ εναντίον της Ίρμας. Δεν θα τη σταματήσει και οι επιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες» επισημαινόταν στο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πάσκο, στις δυτικές ακτές της Φλόριντας.

Αν και ξεκίνησε ως φάρσα στο Διαδίκτυο, την ιδέα σύντομα εξέλαβαν σοβαρά ορισμένοι κάτοικοι της Φλόριντας που έφθασαν στο σημείο να προτείνουν την χρήση φλοβόλων για να διαλύσουν τον κυκλώνα.

Ο δήμαρχος της Τάμπα, Μπομπ Μπάκχορν με μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για καταστροφή: «Είμαστε στο σημείο μηδέν» είπε χαρακτηριστικά ζητώντας από όλους τους κατοίκους να πάνε στα καταφύγια.

Σε επιφυλακή για τον κυκλώνα έχουν τεθεί ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Τζόρτζια, ανάμεσα τους και η Ατλάντα.

Έρημο το Μαϊάμι.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου