ΔΙΕΘΝΗ

Τ.Μέι: Υπέρ νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας

τ-μέι-υπέρ-νέων-κυρώσεων-σε-βάρος-της-β-328167

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εξετάσει επειγόντως το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας και να επισπεύσει την εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων.

«Αυτή η τελευταία ενέργεια της Βόρειας Κορέας είναι απερίσκεπτη και θέτει μια απαράδεκτη επιπλέον απειλή στη διεθνή κοινότητα», ανέφερε σε δήλωσή της που στάλθηκε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Μέι.

«Συζήτησα τη σοβαρή απειλή που παρουσιάζουν αυτές οι επικίνδυνες και παράνομες ενέργειες με τον πρωθυπουργό Άμπε στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα και επαναλαμβάνω την έκκληση που απευθύναμε από κοινού για πιο αυστηρή δράση, περιλαμβανομένης της αύξησης του ρυθμού εφαρμογής των υφιστάμενων κυρώσεων και της εξέτασης επειγόντως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ [του ενδεχομένου επιβολής] νέων κυρώσεων», ανέφερε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Για απερίσκεπτη πρόκληση, είχε μιλήσει νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας ότι η πιο πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας μπορεί να αντιπροσωπεύει μια νέα τάξη απειλής.

«Δεν τίθεται θέμα πως είναι άλλη μία πρόκληση, είναι απερίσκεπτη», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky news.

«Φαίνεται πως κινούνται πιο κοντά προς μια βόμβα υδρογόνου η οποία, αν προσαρμοστεί επιτυχώς σε έναν πύραυλο, θα αποτελέσει αναμφίβολα μια νέα τάξη απειλής».

Ο Τζόνσον επισήμανε επίσης πως η Βρετανία προτιμά μια διπλωματική επίλυση και πως καμία από τις στρατιωτικές επιλογές σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι ευπρόσδεκτη.

in.gr, ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου