ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση: Διχασμένοι οι Γάλλοι για τα εργασιακά μέτρα του Μακρόν

δημοσκόπηση-διχασμένοι-οι-γάλλοι-για-331659

Η πλειοψηφία (58%) των Γάλλων τάσσεται κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού κώδικα, το πρώτο μεγάλο πολιτικό μέτρο της πενταετίας του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive για τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Atlantico δείχνει ότι το 58% των Γάλλων είναι αντίθετο στη μεταρρύθμιση των εργασιακών που περιλαμβάνεται σε διατάγματα, έναντι 42% που την υποστηρίζουν.

Οι ψηφοφόροι του Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, στηρίζουν ευρέως τη μεταρρύθμιση (82% έναντι 18%).

Για μια ακόμα ευρύτερη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71% έναντι 29%), η μεταρρύθμιση θα “μειώσει τη δύναμη των συνδικάτων στις επιχειρήσεις”. Για το 54% (έναντι 46%), θα “επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας των μισθωτών”.

Μόλις το 43% (έναντι 57%) πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση θα “βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων”, το 36% (έναντι 64%) ότι θα “ενισχύσει την ανάπτυξη” και το 31% ότι θα συντείνει στη “μείωση της ανεργίας”.

Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις, μείωση των προθεσμιών για τις προσφυγές των μισθωτών, δυνατότητα διαπραγμάτευσης χωρίς τα συνδικάτα: τα διατάγματα που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη ηλεκτρονικά χθες, 31 Αυγούστου, σε δείγμα 1.004 ερωτηθέντων, αντιπροσωπευτικό των Γάλλων ηλικίας 18 ετών και άνω, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

Η «επανάσταση» που υπόσχεται ο Μανουέλ Μακρόν στην αγορά εργασίας προκειμένου η Γαλλία να αποκτήσει την ανταγωνιστικότητα της και να μειώσει την ανεργία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκαλέσει την πρώτη μεγάλη «επανάσταση» εναντίον της κυβέρνησής του.

Οι αλλαγές στα εργασιακά είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό στοίχημα για τον Μακρόν που θα κρίνει όχι μόνο την οικονομική πορεία της Γαλλίας αλλά και την «σχέση» με το Βερολίνο και τις δυνατότητες αποφασιστικής παρέμβασης στην πορεία της Ε.Ε. Το σχέδιο της μεταρρύθμισης που εκπόνησε η κυβέρνηση και παρουσιάστηκε λεπτομερώς την Πέμπτη στις εργοδοτικές ενώσεις, στα συνδικάτα περιλαμβάνει ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση και μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες της αγοράς.

«Οι μεταρρυθμίσεις μας στην αγορά εργασίας σημαίνουν έναν βαθύ μετασχηματισμό και, όπως υποσχέθηκα, πρέπει να είναι φιλόδοξες και αποτελεσματικές ώστε να επιτυγχάνουν τον στόχο της μείωσης της ανεργίας», ανέφερε την Τετάρτη ο κ. Μακρόν, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό Le Point. Και είναι προετοιμασμένος για πολύμηνη αντίσταση στις μεταρρυθμιστές του προτάσεις.

Ο γάλλος πρόεδρος έχει ήδη λάβει έγκριση από το κοινοβούλιο να «περάσει» τη μεταρρύθμιση μέσω προεδρικού διατάγματος, ενώ καλλιέργησε και καλές σχέσεις με τα δύο από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Επιφυλακτικά τα μεγάλα συνδικάτα – στο δρόμο η αριστερή συνομοσπονδία

Τα σοσιαλδημοκρατικά συνδικάτα FO και CFDT, εμφανίζονται έτσι να μην επιθυμούν ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση, ενώ επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αναμένεται να τεθεί η αριστερή συνομοσπονδία CGT και πολιτικά ο αρχηγός της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν-Λουκ Μελανσόν.

Τι περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση Μακρόν

Με βάση τα νέα μέτρα, εργαζόμενοι με 30 έτη προϋπηρεσίας που απολύονται άδικα θα μπορούν να λάβουν ως μέγιστη επανόρθωση μισθούς 20 μηνών. Το πλαφόν πέφτει για μικρότερη παλαιότητα, ενώ εργαζόμενοι που δεν έχουν κλείσει δύο χρόνια σε έναν εργοδότη θα δικαιούνται μόλις έναν μισθό.

Η αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δύο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία, λένε συνδικάτα.

Επίσης, εφόσον οι προτάσεις υιοθετηθούν, τα δικαστήρια θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μονάχα την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης στη Γαλλία, κι όχι τυχόν κέρδη στο εξωτερικό, όταν αξιολογούν τις απολύσεις.

Σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται, από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία, σε 25%.

Στο μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα προτεινόμενα μέτρα ωφελούν ιδιαίτερα τους μικρούς και μικρομεσαίους εργοδότες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους, θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν απευθείας με το προσωπικό αποδοχές, συνθήκες εργασίας, και ωράριο, χωρίς να απαιτείται κλαδική συνδικαλιστική εκπροσώπηση ή έγκριση.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα μπορούν να διαπραγματευτούν με τα συνδικάτα συλλογικές συμβάσεις που θα είναι πιο στοχευμένα προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες, αντί να συμμορφώνονται οριζόντια με κλαδικούς κανόνες. Παρά ταύτα, σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων η επιρροή των συνδικάτων διατηρείται.Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλέον ένα έτος για να προσβάλουν την απόλυση στα δικαστήρια, αντί της διορίας μέχρι δύο έτη σήμερα.

Τα διατάγματα δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.

Η δέσμευση Μακρόν να φτάσει την ανεργία στο 7%

Στη Γαλλία η ανεργία αγγίζει το 9,5%, ποσοστό διπλάσιο των υπόλοιπων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομικών και ο κ. Μακρόν έχει δεσμευθεί να το μειώσει στο 7% μέχρι τη λήξη της θητείας του, το 2022.

Ο εργατικός κώδικας της χώρας εκτείνεται σε 3.000 σελίδες και θεωρείται από πολλούς γραφειοκρατικός και ανασταλτικός παράγοντας για την απασχόληση.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου