ΔΙΕΘΝΗ

Τέξας: Εξαιρετικά επικίνδυνος ο καπνός από το εργοστάσιο χημικών

τέξας-εξαιρετικά-επικίνδυνος-ο-καπνό-331916

Ασταθής παραμένει η κατάσταση στο Τέξας, στο Κρόσμπι, μετά τη διπλή έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών.

Το νέφος που διαρρέει στην ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται “εξαιρετικά επικίνδυνο”, ενώ συγχρόνως οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να προκληθούν βλάβες και ερεθισμοί σε λαιμό, πνευμόνια αλλά και στο δέρμα.

“Το νέφος που προκλήθηκε σήμερα από την έκρηξη σε ένα πλημμυρισμένο χημικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά του Χιούστον είναι “εξαιρετικά επικίνδυνο“, προειδοποίησε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών (Fema), Μπροκ Λονγκ.

Ήδη, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο βοηθοί του σερίφη της κομητείας στους οποίους αφού δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, στη συνέχεια δεν παρέμειναν για νοσηλεία.

Αν και ο ίδιος ο σερίφης Εντ Γκονζάλες δήλωσε ότι δεν διέρρευσε κάποιο επικίνδυνο τοξικό, η εταιρεία από την πλευρά της αναφέρει ότι:

“Το οργανικό υπεροξείδιο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο και, κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την πυρκαγιά να σβήσει από μόνη της“, εξήγησε η Arkema, καλώντας τους κατοίκους να μην πλησιάζουν το εργοστάσιο γιατί υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστούν οι εκρήξεις.

Μάλιστα, λίγο αργότερα, ο όμιλος ζήτησε από όσους μένουν σε κοντινή απόσταση να μην χρησιμοποιούν τις κλιματιστικές μονάδες τους “για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη έκθεσή τους στους καπνούς“.

Ο καπνός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, στο δέρμα ή και στην αναπνευστική οδό, καθώς επίσης και ναυτία ή υπνηλία.

Συν τοις άλλοις, η διοίκηση του εργοστασίου είχε προειδοποιήσει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πάρουν φωτιά τα χημικά είτε να εκραγούν εξαιτίας των πλημμυρών που έχει προκαλέσει η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ. Ο λόγος είναι ότι από τη στιγμή που το εργοστάσιο πλημμύρισε, κόπηκε το ρεύμα και κατά συνέπεια δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα ψύξης των πολύ εύφλεκτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή.

Παρά τους κινδύνους η Arkema είχε αποφασίσει να μην μετακινήσει τα χημικά πριν από την άφιξη του Χάρβεϊ, αλλά αντίθετα επέλεξε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει 1,80 μέτρο νερό μέσα στο εργοστάσιο. Έχουμε χάσει την έκτακτη ηλεκτροδότηση και δύο πηγές επιπλέον ηλεκτροδότησης. Κατά συνέπεια δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για την ψύξη των υλικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, τα οποία τώρα μπορεί να εκραγούν και να προκαλέσουν σοβαρή πυρκαγιά», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Arkema Ρίτσαρντ Ρόου.

Ο Ρόου τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο εξαιτίας του όγκου νερού που έχει πλημμυρίσει το εργοστάσιο.

«Η φωτιά θα μοιάζει μάλλον με μια μεγάλη φωτιά από βενζίνη», εξήγησε ενώ πρόσθεσε ότι ο μαύρος καπνός που θα εκλυθεί θα προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες. Επίσης υπάρχει «μικρή πιθανότητα» το υπεροξείδιο απλώς να χυθεί στα νερά που έχουν πλημμυρίσει το εργοστάσιο χωρίς να προκληθεί έκρηξη. Σε αυτή την περίπτωση είτε θα διαλυθεί στο νερό είτε θα εξατμιστεί, σύμφωνα με τον Ρόου, ο οποίος πάντως επανέλαβε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η πυρκαγιά.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου