ΔΙΕΘΝΗ

Το σχέδιο μαζικών κατεδαφίσεων στην Χειμάρρα (φωτο)

το-σχέδιο-μαζικών-κατεδαφίσεων-στην-χ-332757

Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χειμάρρας, που συνεδρίασε στο αλβανικό χωριό Kuç, το σχέδιο για μαζικές κατεδαφίσεις.

Δεκάδες κάτοικοι της Χειμάρρας μετέβησαν στο Κούτς, με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να τους απαγορεύουν ωστόσο την είσοδο στη συνεδρίαση.

Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση της “ΟΜΟΝΟΙΑ Χειμάρρας” (σ.σ. Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας) τα σχέδια της κυβέρνησης και του δημαρχείου δεν αγγίζουν μόνο κάποια σπίτια και λίγα κτήματα, αλλά πρόκειται για προσπάθεια αρπαγής όλης της Χειμάρρας”, σύμφωνα με το epirus-tv.

«Οι αλβανικές αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας ως σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», τόνισε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απόφαση των τοπικών αρχών της Χειμάρρας ως προς το σχέδιο οικιστικής ανάπλασης.

Οι χάρτες

Το σχέδιο το οποίο παρουσιάζεται ως ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής της Χειμάρρας περιέχει ένα λεπτομερές ντοκουμέντο όπου καθορίζονται οι παραθαλάσσιες περιοχές που θα κρατικοποιηθούν για να παραχωρηθούν για την κατασκευή νέων τουριστικών οικισμών που θα εγκριθούν σύμφωνα με το νέο νόμο “Περί ανάπτυξης τουρισμού”.

Ο νόμος αυτός νομιμοποιεί την απαλλοτρίωση ιδιωτικής γης και την κατεδάφιση ιδιωτικής περιουσίας εντός αυτών των εκτάσεων για την κατασκευή των νέων τουριστικών οικισμών.

Στους χάρτες, τους οποίους δημοσίευσε το himara.gr, φαίνονται οι περιοχές που θα απαλλοτριωθούν ενώ οι επιχείρησης και περιουσίες που ήδη έχουν κατασκευαστεί εντός αυτών των περιοχών θα κατεδαφιστούν. Ξεκινώντας από την παραλιακή περιοχή του χωριού της Παλάσα της Χιμάρας, η οποία θα απαλλοτριωθεί ολοκληρωτικά, την παραλιακή περιοχή του χωριού Κοντράκια που θα απαλλοτριωθεί κατά 50% όπως και η παραλιακή περιοχή στο χωριό Δρυμάδες. Ακολουθεί η περιοχή της Ιεράς Μονής του Αγίου Θεοδώρου στο χωριό Προφήτης Ηλίας, η περιοχή Γυαλί στο χωριό Βουνό και Πάνορμος στην Χιμάρα. Από την λίστα δεν απουσιάζουν και άλλες γνωστές περιοχές όπως αυτή του κόλπου της Κακομέας στο Λούκοβο.

Πρόκειται για χιλιάδες εκτάρια πανάκριβης παραλιακής γης όπου ήδη υπάρχουν επιχείρησης και περιουσίες που ανήκουν στους Έλληνες κατοίκους της περιοχής. Το σχέδιο επεκτείνετε και σε άλλες περιοχές όπως τους Αγίους Σαράντα, τα Εξαμίλια και την Κονίσπολη.

Στους χάρτες φαίνονται, με μωβ χρώμα οι περιοχές που θα απαλλοτριωθούν και οι λοιπές όπου υπάρχουν κτίσματα τα οποία θα κατεδαφιστούν.

ΠΗΓΗ: ant1news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου