ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικά πανεπιστήμια κατά Μέι για τις συνέπειες του Brexit

βρετανικά-πανεπιστήμια-κατά-μέι-για-τ-369389

Η απόφαση για Brexit οδήγησε τη Βρετανία σε αχαρτογράφητα νερά και σε αδιέξοδα πολιτικά αλλά και οικονομικά. Η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα έχει ήδη οδηγήσει τους μεγάλους της αγοράς να ετοιμάζουν βαλίτσες για… άλλες πολιτείες ενώ Φρανκφούρτη και Παρίσι βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ για την δόξα του Σίτι και τις τράπεζες. Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της πλέον προσοδοφόρας βιομηχανίας της χώρας, τα βρετανικά πανεπιστήμια, προειδοποιούν για τις μεγάλες απώλειες που θα υποστούν.

Τι θα γίνει με τους ευρωπαίους φοιτητές που σπουδάζουν ή πρόκειται να σπουδάσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια. Τι θα γίνει με τις χιλιάδες εργαζομένων, ακαδημαϊκούς και διοικητικούς των πανεπιστημίων που εργάζονται στη Βρετανία;

Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας παραδίδουν σήμερα στην Τερέζα Μέι έναν κατάλογο με 10 αιτήματα που όπως υποστηρίζουν πρέπει να ικανοποιηθούν εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τον κλάδο της εκπαίδευσης που αποφέρει ετησίως 73 δισ. στερλίνες στη βρετανική οικονομία!

Ανάμεσα τους, η αφρόκρεμα των βρετανικών πανεπιστημίων Οξφόρδη και Κέιμπριτζ. Ζητούν να εγγκαταλείψει η Μέι τα σχέδια που θα οδηγήσουν τον κάθε πολίτη της ΕΕ να αποκτά ένα νέο καθεστώς παραμονής στη Βρετανία. Πρόσφατα έκθεση βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προειδοποιούσε ότι αν δεν εξασφαλιστούν έως το τέλος του έτους, έστω μονομερώς, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τότε τα βρετανικά πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν φυγή μελών προσωπικού που είναι υπήκοοι άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Η αβεβαιότητα που επικρατεί θα οδηγήσει στο φαινόμενο του λεγόμενου ‘brain drain’ που θα είναι επιζήμιο για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Βουλής των Κοινοτήτων.

Αυτή τη στιγμή 127.000 φοιτητές από χώρες-μέλη της ΕΕ φοιτούν στα πανεπιστήμια της Βρετανίας ενώ εργάζονται σε αυτά 25.000 πολίτες χωρών μελών της ΕΕ.

Για όσους σκοπεύουν να εισαχθούν σε Βρετανικά Πανεπιστήμια το 2017 και το 2018:

Μέχρι να υλοποιηθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι φοιτητές που θα εισαχθούν το 2017 και 2018 θα ξεκινήσουν να σπουδάζουν με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν τώρα μια και το καθεστώς δεν προβλέπεται να αλλάξει μέχρι και την ημέρα της πιθανής εξόδου γιατί μέχρι τότε η Βρετανία θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών αυτών, θα γίνει με τις ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν το πρώτο έτος της εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο (αποκλείεται οποιαδήποτε αλλαγή συνθηκών ή όρων από το Βρετανικό κράτος στη μέση της φοίτησης).

Μετά το Brexit οι φοιτητές θα χρειάζονται φοιτητική βίζα και πολύ ακριβότερα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Ελληνες σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Ελληνες στη χώρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά.

Ένα σενάριο προβλέπει ότι θα μπορούσαν τα δίδακτρά τους να εξισωθούν με εκείνα των φοιτητών εκτός ΕΕ και να υπάρξει τριπλασιασμός. Επίσης θα μπορούσε η υποχρεωτική άδεια παραμονής να αναθεωρηθεί από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, σε περίπτωση που ο φοιτητής αποτύχει σε αρκετά μαθήματα.

Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.

Ένα άλλο ζήτημα που ενδιαφέρει εκατομμύρια φοιτητές σε όλη την Ευρώπη είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγών «Erasmus», που ξεκίνησε το 1987 και έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες της ΕΕ. Και αυτό γιατί δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να πάρουν «μία πρώτη γεύση» από την Ευρώπη, περνώντας έξι μήνες στη χώρα και το πανεπιστήμιο της επιλογής τους, και μάλιστα με οικονομική υποστήριξη. Θα συνεχίσει η Βρετανία να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ακόμα και μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ;

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου