ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ, ο Πούτιν και η μάχη για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

ο-τραμπ-ο-πούτιν-και-η-μάχη-για-το-φυσικ-370732

Οι Financial Times σε εκτενές τους άρθρο αναφέρονται στον, πλέον φανερό, ενεργειακό πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας με στόχο την ευρωπαϊκή πρωτοκαθεδρία.

Με τίτλο “Οι ΗΠΑ και η Ρωσία “φορτσάρουν” για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη”, αναφέρονται στις υπόγειες -αλλά και… υπέργειες- διεργασίες που λαμβάνουν χώρα με στόχο, τι άλλο, ποια από τις δυο υπερδυνάμεις θα έχει την μερίδα του λέοντος στην πώληση φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Κάπως έτσι, σε σκληρό πόκερ μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει εξελιχθεί η θέληση των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτησή τους από έναν μόνο προμηθευτή, τη Ρωσία, καλοβλέποντας με την σειρά τους μια νέα συμφωνία με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) … εξ Αμερικής ορμώμενο.

Τα πρώτα βήματα, άλλωστε, έχουν ήδη γίνει: “Όταν ο Τραμπ βρέθηκε πριν ένα μήνα στην Πολωνία, αντιμετωπίστηκε με επευφημίες όταν υποσχέθηκε να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη”, τονίζουν οι FT.

«Δεσμευόμαστε να εξασφαλίσουμε την πρόσβασή σας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, προκειμένου η Πολωνία και οι γείτονές της να μην είναι όμηροι σε έναν μόνο προμηθευτή ενέργειας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία και σε μια απόπειρα να σπάσει το ρωσικό μονοπώλιο στην αγορά της περιοχής.

Το υπονοούμενο ήταν σαφές: σε ενεργειακό επίπεδο, η Πολωνία θέλει διακαώς να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο από αμερικανικές εταιρείες, προκειμένου να μην εξαρτάται τόσο από το το ρωσικό φυσικό αέριο και τα… εκάστοτε καπρίτσια της Μόσχας.

«Είμαστε μεταξύ των μεγαλυτέρων χωρών στην Ευρώπη και είμαστε ο ηγέτης της Κεντρικής Ευρώπης. Ο πρόεδρος Τραμπ το κατανοεί αυτό», δήλωσε ο πολωνός πρόεδρος, Αντρζέι Ντούντα.

Δια του λόγου το αληθές, πριν από λίγες εβδομάδες έφτασε στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Σουινούτσιε της Πολωνίας το πρώτο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Cheniere’s Sabine Pass στη Λουϊζιάνα.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο χαρακτήρισε «ιστορική τη στιγμή», που φέρνει την Πολωνία πιο κοντά στο στόχο της για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

LNG εναντίον φυσικού αερίου σημειώσατε 1

Για την Ουάσινγκτον και την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στόχος είναι να περιοριστεί η παρουσία του ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω της Gazprom, στην ευρωπαϊκή αγορά, και να ενισχυθούν, αντιστοίχως, οι πωλήσεις του αμερικανικού LNG, με δεδομένη τη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.

Η πώληση του LNG, το οποίο διαθέτει πλεονεκτήματα όπως το ότι ο όγκος του μειώνεται κατά 600 φορές περίπου σε σχέση με το φυσικό αέριο και ότι μεταφέρεται ευκολότερα σε μεγάλες ποσότητες με δεξαμενόπλοια σε μεγάλες αποστάσεις, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Τραμπ.

Για το λόγο αυτό, ο Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων που στοχεύουν ιδιαίτερα τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, ένα νομοσχέδιο που είχε υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα αρχικά από την Βουλή των Αντιπροσώπων και κατόπιν από το Κογκρέσο.

Η απόφαση των αμερικανών βουλευτών αλλά και της Γερουσίας βάζει στο στόχαστρο τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος κατευθύνεται από τη ρωσική Gazprom και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

Με αυτό το σχέδιο νόμου οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν φρένο στην κατασκευή του αγωγού με τη λογική ότι η «Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια για να εκβιάσει τις γειτονικές χώρες», κάτι που χαρακτηρίζεται ως «καταστροφικό για την ενεργειακή ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών».

Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί δικαιολογούν την απόφασή τους υπό το πρόσχημα… της προστασίας της Ευρώπης. Κι αυτό είναι που εξοργίζει τη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον απειλεί το μονοπώλιο της Gazprom

Η Gazprom καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Η Γηραιά Ήπειρος είναι βασική πηγή εσόδων για τον ρωσικό κολοσσό.

Η Gazprom καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom αύξησε στο διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 15 Ιουλίου 2017 την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 18,8%.

Συγκεκριμένα παρήγαγε 248,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (bcm), δηλαδή 39,3 bcm περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν σε διάστημα 6,5 μηνών κατά 11,3 bcm ή κατά 12,3% σε σχέση με την ετήσια περίοδο.

Ειδικότερα, αυξήθηκαν οι πωλήσεις στις χώρες της Βορειοδυτικής, Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης (στη Γερμανία κατά 16,7% , στην Αυστρία κατά 77,2%, στην Τσεχία κατά 24,8%, στη Σλοβακία κατά 25,8%).

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι η παραγωγή φυσικού αερίου θα φθάσει το 2017 τα 450-454 bcm από 442,3 bcm. Το 2016 η Gazprom είχε αυξήσει την παραγωγή της κατά 0,6 bcm φθάνοντας τα 419,1 bcm.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι η εταιρεία αύξησε το 2016 τις πωλήσεις φυσικού αερίου εκτός Ευρώπης κατά 12,5% σε σχέση με το 2015 υπερβαίνοντας τα 179,3 bcm, που υπήρξε ιστορικό ρεκόρ. Εφέτος οι εξαγωγές ενδέχεται να υπερβούν τα 180 bcm.

Ήδη, χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Αυστρία, η Σλοβακία κ.α. εξαρτώνται όσον άφορα στο φυσικό αέριο από την Gazprom σε ποσοστό άνω του 80%, με την κρατική εταιρία, υπό τον έλεγχο του Πούτιν, να ισχυρίζεται ότι θέλει να ανοίξει νέους δρόμους, μεγαλύτερης ροής αερίου και πετρελαίου προς τις αγορές της Δύσης.

Χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Αυστρία, η Σλοβακία κ.α. εξαρτώνται όσον άφορα στο φυσικό αέριο από την Gazprom σε ποσοστό άνω του 80%

Μόνο που η θέληση της “σκοντάφτει” πάνω στον αμερικάνικο οικονομικό επεκτατισμό…

Ρωσία: Μιλάμε για κήρυξη εμπορικού πολέμου

Η Ρωσία απάντησε με σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ που χαρακτήρισε ανήμπορο τον Τραμπ κάνοντας λόγο για εμπορικό πόλεμο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατήγγειλε την «επικίνδυνη» και «κοντόφθαλμη» πολιτική της Ουάσιγκτον. «Πρόκειται για μια κοντόφθαλμη πολιτική γραμμή και επιπλέον επικίνδυνη που θέτει τον κίνδυνο της υπονόμευσης της σταθερότητας (στην κόσμο) για την οποία η Μόσχα και η Ουάσιγκτον είναι κυρίως υπεύθυνες» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο, όπου προστίθεται ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σε αυτές τις «εχθρικές ενέργειες».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι με την έγκριση του νομοσχεδίου με τις νέες αντιρωσικές κυρώσεις, οι ΗΠΑ κήρυξαν έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας κι ότι τώρα εξανεμίστηκαν οι ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων με την αμερικανική κυβέρνηση.

«Η υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έχει αρκετές επιπτώσεις: καταρχάς, οι ελπίδες για βελτίωση των σχέσεών μας με τη νέα αμερικανική διοίκηση έχουν εξανεμιστεί. Δεύτερον, οι ΗΠΑ κήρυξαν έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Τρίτον, η διοίκηση Τραμπ επέδειξε πλήρη ανικανότητα με το να μεταφέρει με ταπεινωτικό τρόπο τις εκτελεστικές εξουσίες στο Κογκρέσο, κάτι που αλλάζει την ισορροπία της εξουσίας στους πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ» έγραψε ο Μεντβέντεφ.

Νωρίτερα είχε μιλήσει για το θέμα και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «De facto, αυτό δεν αλλάζει τίποτα» επισήμανε ο Ρώσος αξιωματούχος, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ενώ υπενθύμισε ότι η Ρωσία «έχει ήδη λάβει μέτρα ως αντίποινα» σε αυτές τις κυρώσεις που ενέκρινε η Ουάσιγκτον για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την φερόμενη ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα έδωσε εντολή στην Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της στις πρεσβείες και τα προξενεία στη Ρωσία, κατά 755 υπαλλήλους εκ των συνολικά 1.200, και γνωστοποίησε την κατάσχεση δύο διπλωματικών ακινήτων, αφού οι Αμερικανοί βουλευτές υπερψήφισαν το νέο γύρο κυρώσεων.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε σήμερα ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις αναπόφευκτα πλήττουν τις διμερείς σχέσεις αλλά δεν θα αλλάξουν την πολιτική της Ρωσίας.

«Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτό το νομοσχέδιο ενδεχομένως θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. Κατά την άποψή μου πρόκειται για ένα περίεργο είδος ενθάρρυνσης» τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Εκείνοι που συνέταξαν αυτό το νομοσχέδιο, εάν σκέφτονταν ότι πιθανόν αλλάξει την πολιτική μας, έκαναν λάθος» συμπλήρωσε.

«Έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα, ότι εμείς δεν υποκύπτουμε, δεν λυγίζουμε» σημείωσε ο Βασίλι Νεμπένζια.

«Αναπόφευκτα πλήττει τις σχέσεις μας αλλά εμείς θα εργαστούμε υπό τις παρούσες συνθήκες με την ελπίδα ότι κάποια θα στιγμή η κατάσταση θα αλλάξει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου