ΔΙΕΘΝΗ

Νέα κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας

νέα-κρίση-στις-σχέσεις-βερολίνου-άγκυ-387820

Απαράδεκτα χαρακτηρίζει η τουρκική κυβέρνηση τα σχόλια του Βερολίνου σχετικά με τη σύλληψη έξι ακτιβιστών, μεταξύ αυτών και Γερμανός πολίτης. Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για παρέμβαση στην τουρκική δικαιοσύνη.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βερολίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να εκφραστεί διά της διπλωματικής οδού η διαμαρτυρία της Γερμανίας για τις συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι στη φυλακή μέχρι το δικαστήριο οδηγήθηκε και η Ιντίλ Εζέρ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η χώρα να μπλοκάρει κοινοτικά κονδύλια προς την Τουρκία.

Και ταξιδιωτική οδηγία;

Ενδεικτικό της νέας κρίσης στις διμερείς σχέσεις είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διέκοψε τις διακοπές του.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης στη Γερμανία δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα κατηγορεί με έγγραφό της γερμανικές εταιρείες (BASF, Daimler) ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στην Τουρκία, όπως γράφει η Handelsblatt.

Σύμφωνα δε με τον Mάρτιν Σούλτς, υποψήφιο καγκελάριο του SPD, η κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία.

«Ο υπουργός Εξωτερικών θα εξετάσει ασφαλώς ποια διπλωματικά βήματα είναι ενδεδειγμένα» όπως δήλωσε.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου