ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της ανέγερσης του πρώτου ελληνορθόδοξου Μοναστηριού στην Αυστρία, μετά από δημοψήφισμα

υπέρ-της-ανέγερσης-του-πρώτου-ελληνορ-430106

Θετικό, υπέρ της ανέγερσης του πρώτου ελληνορθόδοξου μοναστηριού στην Αυστρία, στο Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, στην Ανατολική Αυστρία στα σύνορα με την Ουγγαρία, ήταν το αποτέλεσμα του τοπικού δημοψηφίσματος που διεξήχθη εκεί προχθές Κυριακή, μεταξύ των κατοίκων του.

Στο δημοψήφισμα, για τη διεξαγωγή του οποίου είχαν συγκεντρωθεί τους προηγούμενους μήνες υπογραφές -καθώς στο παρελθόν είχαν υπάρξει στην περιοχή αρνητικές φωνές – “υπέρ” της ανέγερσης του μοναστηριού ψήφισαν 569 κάτοικοι και “κατά” 385.

Εξαιτίας των συζητήσεων και των επιφυλάξεων που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν από κάποιους κατοίκους της περιοχής, ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, με επιστολή του στα τέλη Απριλίου προς τον δήμαρχο του Σαντ Αντρέ είχε αποσύρει το αίτημα χωροταξικής τακτοποίησης της έκτασης που είχε παραχωρηθεί από την Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας για την ανέγερση του μοναστηριού.

Όπως ανέφερε τότε στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Αρσένιος, από την αρχή υπήρχαν στην περιοχή φωνές κατά του μοναστηριού, επικράτησαν ο φόβος και το θυμικό, διαδόθηκαν ψευδείς φήμες από τις οποίες πολλές ήταν προσβλητικές τόσο για την ορθόδοξη όσο και την καθολική Εκκλησία, αλλά παρά ταύτα υπήρχε η πεποίθηση πως “ένα χριστιανικό μοναστήρι θα μιλούσε από μόνο του”.
Ο καθολικός επίσκοπος του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ Εγίντιους Ζίφκοβιτς είχε εκφράσει “λύπη και ντροπή” για αυτό που μπορεί να συμβαίνει στην δικαιοδοσία της επισκοπής του, διακηρύσσοντας την πρόθεσή του για αναζήτηση νέας τοποθεσίας για την ανέγερση του ελληνορθόδοξου μοναστηριού.

Μετά την θετική έκβαση του προχθεσινού τοπικού δημοψηφίσματος στον Σαντ Αντρέ προκύπτουν πλέον νέα-παλιά δεδομένα για την ανέγερση του μοναστηριού, τη στιγμή μάλιστα, που στο μεταξύ διάστημα, διάφορες περιοχές στην Αυστρία έχουν δείξει ενδιαφέρον να γίνει σε αυτές η ανέγερσή του.
Για τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξουν διαβουλεύσεις της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας από κοινού με την καθολική Επισκοπή του Μπούργκενλαντ για τη διευθέτηση του ζητήματος.
Ανακοινώνοντας τον Οκτώβριο του 2014 την ίδρυση και προσεχή ανέγερση της “πρώτης οργανωμένης ορθόδοξης Μονής στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης”, ο Μητροπολίτης Αρσένιος είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως αυτή θα αποτελέσει “γέφυρα” που θα ενώνει την Αυστρία με την Ελλάδα, τον Καθολικισμό με την Ορθοδοξία.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, η ίδρυση και λειτουργία ορθόδοξου μοναστηριού στην περιοχή δικαιοδοσίας της Μητρόπολης και Εξαρχείας, ήταν επιθυμία από την αρχή της ιερατείας του τον Δεκέμβριο του 2011, που ευοδώθηκε σε μια πρώτη φάση με την υπογραφή του συμβολαίου δωρεάς, έπειτα από πολύμηνες επαφές και συζητήσεις με τον επίσκοπο του Μπούργκενλαντ, Εγίντιους Ζίφκοβιτς.

Το δωρητήριο συμβόλαιο είχε παραλάβει συμβολικά στις 11 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, προσωπικά σε τελετή στην Επισκοπή της ΄Αιζενστατ, της πρωτεύουσας του Μπούργκελαντ, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο επίσκοπος του Μπούργκενλαντ, είχε τονίσει πως από την ενορία του εκφράζεται ιδιαίτερη χαρά για την ανέγερση του πρώτου ορθόδοξου μοναστηριού, ενόψει και του γεγονότος πως πολιούχος της πόλης είναι ο απόστολος Ανδρέας, ο ιδρυτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.
Στην Αυστρία, όπου ο αριθμός των ορθοδόξων ανέρχεται στις 500.000 και αποτελούν τη δεύτερη θρησκευτική Κοινότητα (μετά τη Ρωμαιοκαθολική), υπάρχουν επτά δικαιοδοσίες ορθοδόξων Εκκλησιών, εκείνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας, οι οποίες εκπροσωπούνται στη Συνέλευση των Ορθοδόξων Επισκόπων, της οποίας προεδρεύει ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το μάθημα των Ορθόδοξων Θρησκευτικών, το οποίο παρακολουθούν σήμερα σε μια σειρά σχολείων στην Αυστρία πάνω από 10.000 μαθητές της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, διδάσκεται από 80 δασκάλους, που διορίζονται από τον Μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρσένιο, ως αρμόδια και ανώτατη αρχή, ενώ υπάρχει ένας συντονιστής που συντονίζει και επιβλέπει το έργο των εκπαιδευτικών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου