ΔΙΕΘΝΗ

Φονική η πυρκαγιά στο Λονδίνο

φονική-η-πυρκαγιά-στο-λονδίνο-430210

Σε «πύργο κολάσεως» μετατράπηκε ο Πύργος Grenfell όπου έχασαν τη ζωή τους 12 μέχρι στιγμής άτομα ενώ 74 έχουν τραυματιστεί και 18 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Η αστυνομία σημειώνει πως δεκάδες είναι αγνοούμενοι με τα σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για τον εντοπισμό τους. Πληροφορίες υπογραμμίζουν πως η φονική πυρκαγιά είναι πιθανό να ξεκίνησε από προβληματικό ψυγείο το οποίο βρίσκονταν στον δεύτερο όροφο.

«Είναι η χειρότερη φωτιά που έχω αντιμετωπίσει σε 29 χρόνια υπηρεσίας» τόνισε η αρχηγός της Πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια δηλώσεών της και αναφέροντας πως υπάρχει ο φόβος για σημαντική αύξηση των νεκρών, καθώς θα προχωρούν οι έρευνες.

Κανένας από όσους ήταν στους τρεις τελευταίους ορόφους δεν κατάφεραν να επιζήσουν

Ένας κάτοικος της περιοχής ο οποίος εργάζεται μαζί με τους διασώστες, προχώρησε σε μία ανατριχιαστική μαρτυρία τονίζοντας: «Κανείς από όσους ήταν στους τρεις τελευταίους ορόφους δεν έχει επιζήσει!».

«Έχουμε στα χέρια μας μια λίστα αγνοούμενων. Είναι τόσοι πολλοί. Πιθανόν να είναι πάνω από 50, μπορεί και πάνω από 100» σημειώνουν οι διασώστες με την αστυνομία να διευκρινίζει πως δεν μπορεί να πει ακόμα με βεβαιότητα πόσα είναι τα θύματα και οι αγνοούμενοι.

Ο αριθμός των ατόμων που τραυματίστηκαν από τη φωτιά έχει ανέβει στους 74, συμπεριλαμβανομένων 18 τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με ανακοινώσεις της NHS και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Λονδίνου.

Ο Διευθυντής της υπηρεσίας Paul Woodrow, δήλωσε χαρακτηριστικά «μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς τα ξημερώματα στον Grenfell Tower, μεταφέραμε 64 ασθενείς (οι άλλοι 10 τραυματίες μετέβησαν με άλλα μέσα στα νοσοκομεία) σε έξι νοσοκομεία του Λονδίνου, με 20 από αυτά τα άτομα να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πάνω από 100 τραυματιοφορείς, νοσηλευτές και μονάδες εκπαιδευμένες για την παροχή πρώτων βοηθειών σε επικίνδυνα περιβάλλοντα είναι σε ετοιμότητα, ενώ έχουμε παράσχει πρώτες βοήθειες για διάφορα είδη τραυματισμών, συμπεριλαμβανομένων και αναπνευστικών προβλημάτων λόγω της εισπνοής καπνού».

Αδιευκρίνιστα τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς – Πληροφορίες πως εξερράγη ψυγείο

Μέχρι στιγμής η ακριβής αιτία της φωτιάς παραμένει άγνωστη.

Πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα αναφέρουν πως όλα ξεκίνησαν από ένα ψυγείο. Ένας από τους ενοίκους τόνισε πως εξερράγη το ψυγείο γειτόνων του με αποτέλεσμα να προκληθεί η φωτιά.

Παράλληλα, τα διεθνή Μέσα αναφέρουν πως πιθανό θεωρείται να υπήρχε και διαρροή υγραερίου.

Ο ίδιος ένοικος που μίλησε στο SkyNews είπε ότι στον πύργο υπάρχουν 216 σπίτια, αν και οι πληροφορίες που μεταφέρει ο Guardian κάνουν λόγο για 120.

Στο κτήριο κατοικούσαν αρκετοί Μουσουλμάνοι, καθώς το SkyNews σημειώνει ότι ένοικοι μπορεί να ήταν ξύπνιοι για να πάρουν το γεύμα τους λόγω Ραμαζανιού και ότι αυτοί ειδοποίησαν τους υπόλοιπους ενοίκους για να ξεφύγουν.

Οι κάτοικοι πηδούσαν στο κενό για να σωθούν

Στην απόγνωση τους οι κάτοικοι πηδούσαν στο κενό για να σωθούν με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα ζευγάρι που πέταξε το μωρό τους από τον δέκατο όροφο. Ευτυχώς το βρέφος επέζησε καθώς το έπιασε ένας άνδρας ο οποίος ήταν κάτω από τον πύργο.

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν κοντά στον πύργο στο Λονδίνο, ο οποίος τυλίχθηκε στις φλόγες στο βόρειο Kensington, είπε πως είδε με τα μάτια του μια μάνα να πετά από το παράθυρο το βρέφος της προκειμένου να σωθεί και έναν πολίτη να το πιάνει πριν πέσει στο έδαφος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Samira Lamrani είπε πως η μητέρα βρισκόταν στον 10ο όροφο, όταν διαπίστωσε πως είχε εγκλωβιστεί μαζί με τον γιο της.

«Επικρατούσε πανικός, άνθρωποι ούρλιαζαν και μία γυναίκα φώναζε πως θα πετάξει από το παράθυρο το παιδί της. Ζητούσε από το πλήθος που βρισκόταν από κάτω να το πιάσουν. Προσπαθούσαμε να καθησυχάσουμε όσους βρίσκονταν μέσα στο κτήριο. Τους λέγαμε ότι είχαμε καλέσει την Πυροσβεστική, όμως εμφανώς το πρόσωπό τους είχε μια όψη θανάτου» τόνισε.

«Κοιτούσα έναν-έναν τους ορόφους. Όσο ανέβαινε το μάτι μου, αντίκριζα ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Έβλεπα κυρίως τα παιδιά που με τις “ψιλές” φωνούλες τους φώναζαν – είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Τα άκουγα να φωνάζουν για να σωθούν» πρόσθεσε.

Μία άλλη ένοικος, που ονομάζεται Zara, είπε πως είδε μια γυναίκα να πετά το παιδί της από τον 5ο ή 6ο όροφο. «Πέταξε το παιδί της από το παράθυρο. Νομίζω είναι εντάξει. Ενδεχομένως να έχει σπάσει κάποια κόκκαλα ή να έχει κάποιους μώλωπες» δήλωσε.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η φωτιά στον πύργο που βρίσκεται στην οδό Λάτιμερ του δυτικού Λονδίνου ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως δέχθηκε το πρώτο τηλεφώνημα στις 00:55 (τοπική ώρα) και έφτασε επί τόπου, έξι λεπτά μετά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Πολύ γρήγορα η φωτιά πήρε μεγάλη έκταση αν και στο σημείο βρέθηκαν 200 πυροσβέστες με 40 οχήματα, ενώ από την πρώτη στιγμή αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για κραυγές που ακούγονταν από μέσα.

«Μπορούμε να δούμε ανθρώπους στα παράθυρα. Ένας από αυτούς κουνούσε μια κουβέρτα. Από διπλανά κτήρια του φώναζαν “βγάλε το κεφάλι σου από το παράθυρο”. Ένας άνδρας μου είπε ότι νωρίτερα είχε δει μια μητέρα με ένα παιδί» περιγράφει δημοσιογράφος του Guardian.

Το BBC ακόμα και στις 8:30 ώρα Ελλάδος, αρκετά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, μετέδιδε πως αυτόπτες μάρτυρες έβλεπαν στα παράθυρα ενοίκους του κτηρίου να ζητούν βοήθεια.

Ενα βίντεο δείχνει κατοίκους της περιοχής να φωνάζουν σε έναν εγκλωβισμένο ένοικο που κρέμεται από τα παράθυρα:

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου