ΔΙΕΘΝΗ

Οι 5 πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Βρετανία

οι-5-πιο-πολύνεκρες-τρομοκρατικές-επιθ-455565

Από το Μπέρμιγχαμ και το Λόκερμπι, μέχρι το Λονδίνο, την Βόρεια Ιρλανδία και το Μάντσεστερ, αυτές ειναι οι 5 πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μεγάλη Βρετανία από το 1974 μέχρι σήμερα.

21 Νοεμβρίου 1974, Μπέρμιγχαμ

Ο ΙΡΑ έβαλε βόμβες σε παμπ της βρετανικής μεγαλούπολης και τις πυροδότησε, με αποτέλεσμα τον θάνατο 21 ατόμων και τον τραυματισμό 182 άλλων.

21 Δεκεμβρίου 1988, Λόκερμπι, Σκωτία

Το Boeing 747, που εκτελούσε την πτήση 103 της Pan Am, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Χίθροου. Λίγη ώρα μετά την απογείωση και ενώ η πτήση βρισκόταν πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχασαν από τα μόνιτορ το στίγμα του αεροπλάνου. Μια βόμβα διέλυσε την άτρακτο και το Boeing συνετρίβη πάνω από την πόλη της Σκωτίας με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο 270 ανθρώπων. Το 1991, μετά από έρευνες σχεδόν όλων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αποκαλύφθηκε ότι το χτύπημα ήταν διαταγή του ηγέτη των Λιβύων, Μουαμάρ Καντάφι.

15 Αυγούστου 1998, Όμαγκ, Βόρεια Ιρλανδία

Η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Oμαγκ, ένα μικρό χωριό στα βορειοδυτικά της χώρας, σκοτώνει 29 ανθρώπους και τραυματίζει 220, ανάμεσά τους πολλοί νέοι –και δύο ισπανοί τουρίστες.

Την ευθύνη ανέλαβε ο Real IRA, μια νέα εξτρεμιστική οργάνωση προσκείμενη στον IRA και ο αντίκτυπος ήταν μεγάλος καθώς το χτύπημα σημειώθηκε μερικούς μήνες μετά τις συμφωνίες του Απριλίου του 1998.

7 Ιουλίου 2005, Λονδίνο

Στις 7 Ιουλίου 2005 μια σειρά τριών εκρήξεων ακούστηκε στο μετρό του Λονδίνου ενώ μια τρίτη σημειώθηκε σε διώροφο λεωφορείο στην πλατεία Τάβιστοκ. Η επίθεση, η οποία σημειώθηκε μια ημέρα αφότου η πόλη επιλέχθηκε για τη φιλοξενία των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Η επίθεση, διάρκειας περίπου μιας ώρας, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 52 πολιτών και 4 βομβιστών αυτοκτονίας καθώς και τον τραυματισμό περισσότερων από 700.

22 Mαϊου 2017, Μάντσεστερ

Η Βρετανία και όλος ο κόσμος θρηνεί για τους 22 νεκρούς και τους 59 τραυματίες της πρωτοφανούς βομβιστικής επίθεσης μπροστά στο Manchester Arena αργά το βράδυ της Δευτέρας, ένα μακελειό για το οποίο το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

thetoc.gr
του Κωνσταντίνου Τσάβαλου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου