ΔΙΕΘΝΗ

Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε θα φυλακίζει όποιον καπνίζει δημοσίως

φιλιππίνες-ο-ντουτέρτε-θα-φυλακίζει-ό-459395

Με τετράμηνη φυλάκιση και 100 δολάρια πρόστιμο -ποσό εξωφρενικό για την περιοχή- κινδυνεύει όποιος τολμήσει να ανάψει τσιγάρο σε δημόσιο χώρο στις Φιλιππίνες, μετά το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Ο αμφιλεγόμενος ηγέτης, μετά τον διωγμό των εμπόρων ναρκωτικών και την πολεμική επιχείρηση με τους χιλιάδες νεκρούς, προχώρησε σε μία ακόμη -τουλάχιστον- αυστηρή απόφαση, προκειμένου να περιορίσει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Σε πολλές χώρες απαγορεύεται σε δημόσιους και κλειστούς χώρους το κάπνισμα, αλλά σε καμία δεν επιφέρει την ποινή της φυλάκισης και τόσο υψηλό πρόστιμο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 17 εκατ. άνθρωποι, είναι καπνιστές. Άπαντες, πλέον, μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του Ντουτέρτε, καθώς κινδυνεύουν να οδηγηθούν στα σίδερα της φυλακής, όπου, με νόμο πλέον, δεν θα μπορούν ούτε να… καπνίζουν!

Η απόφαση του Ντουτέρτε βρήκε ανταπόκριση σε αντικαπνιστικές οργανώσεις, οι οποίες χαιρέτισαν τον νέο νόμο και δήλωσαν την ικανοποίηση τους. Ο νόμος θα τεθεί σε απόλυτη εφαρμογή 60 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα.

Μετά τις προηγούμενες προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των καπνιστών, ένα εκατ. άνθρωποι κατάφεραν να το κόψουν στο διάστημα από το 2010 έως το 2015. Τα αποτελέσματα ωστόσο δεν ικανοποίησαν τον Ντουτέρτε, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να πάρει πιο δραστικά μέτρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου