ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Έξι χρόνια κάθειρξη σε 16χρονη τζιχαντίστρια

δανία-έξι-χρόνια-κάθειρξη-σε-16χρονη-τζ-461027

Μια έφηβη οπαδός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Δανίας να εκτίσει έξι χρόνια κάθειρξη αφού κρίθηκε ένοχη για «απόπειρα (διάπραξης) μιας τρομοκρατικής ενέργειας», διότι σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον σχολείων.
Το δικαστήριο της Χόλμπεκ, 60 χλμ. δυτικά της Κοπεγχάγης, έκρινε ένοχη τη 17χρονη στην υπόθεση αυτή, που επέσυρε ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η νεαρή που καταδικάστηκε—δόθηκαν στη δημοσιότητα μόνο τα αρχικά της, Ν. Ν.—είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2016 στο σπίτι της, στο χωριό Κούντμπι, όταν ήταν ακόμη 15 ετών. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από την οικογένειά της, η οποία είχε θορυβηθεί διότι η έφηβη έκανε πειράματα με χημικές ουσίες στο υπόγειο του σπιτιού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ή αστυνομία ανακάλυψε στο σπίτι προϊόντα που πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο με τα οποία θα μπορούσε να παρασκευαστεί υπεροξείδιο της ακετόνης (TATP), που πάντως δεν θα επέτρεπε στη νεαρή να φτιάξει μια αληθινά επικίνδυνη βόμβα.
Η ανάκριση έδειξε ότι σε γραπτά κείμενά της και στο Διαδίκτυο, η έφηβη άφησε πολλά ίχνη της προσχώρησής της στην ιδεολογία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ότι αναζητούσε τρόπο να έλθει σε επαφή με στελέχη των τζιχαντιστών μέσω Twitter.

Πρόσφατα προσηλυτισμένη στο ισλάμ, σχεδίαζε να διαπράξει μια επίθεση στο παλιό της πρωτοβάθμιο σχολείο στο Φορεβάιλε και άλλη μία σε ένα εβραϊκό σχολείο της Κοπεγχάγης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου