ΔΙΕΘΝΗ

Μουσουλμανική ομάδα προσευχήθηκε μπροστά στην Αγιά Σοφιά ζητώντας να γίνει τζαμί

μουσουλμανική-ομάδα-προσευχήθηκε-μπ-465599

Σε νέα πρόκληση προχώρησε ομάδα μουσουλμάνων στην Κωνσταντινούπολη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την hurriyetdailynews, μία μεγάλη ομάδα ατόμων, που απαιτεί η μνημειώδης Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη να μετατραπεί σε τζαμί ξανά, συγκεντρώθηκε μπροστά από το μουσείο τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Μαΐου, πριν κάνουν την πρωινή προσευχή τους εκεί.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την Ένωση Νεολαίας της Ανατολίας (AGD), και η ομάδα συγκεντρώθηκε έξω από την Αγιά Σοφιά περίπου στις 4 τα ξημερώματα με το σύνθημα «Σπάστε τις αλυσίδες, Ανοίξτε την Αγιά Σοφιά», και προχώρησαν στην πρωινή προσευχή απευθύνοντας κάλεσμα για τη μετατροπής σε τζαμί.

Η Αγιά Σοφιά από το 537 που κατασκευάστηκε μέχρι το 1453 όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη λειτούργησε ως ορθόδοξος ναός και αποτέλεσε την έδρα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολη. Μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς πριν γίνει μουσείο το 1953.

Το AGD απηύθυνε το κάλεσμα θέλοντας να επισημάνει την επέτειο της κατάκτησης, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος αποχώρησε από το σημείο μετά την προσευχή.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβρη, η Τουρκία διόρισε μόνιμο ιμάμη στην Αγιά Σοφιά. Πρόκειται για μία θέση που ήταν κενή από το 1935. Ο νέος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο απαγγέλθηκε για πρώτη φορά το Κοράνι μέσα στο εσωτερικό του ναού.

Πηγή: iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου