ΔΙΕΘΝΗ

Διαδικτυακός «τρόμος» με 100.000 επιθέσεις σε 99 χώρες

διαδικτυακός-τρόμος-με-100-000-επιθέσεις-466553

Περισσότερες από 100.000 επιθέσεις σε τουλάχιστον 99 χώρες πραγματοποίησαν μαζικά άγνωστοι χάκερς διεθνώς την Παρασκεύη σε μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του διαδικτύου προσπάθειες προσβολής υπολογιστικών συστημάτων.

Μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν επίθεση είναι: Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία Τουρκία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ισπανία, Ιταλία, Ταϊβάν, Ουκρανία, Ινδία, Πορτογαλία.

Το βρετανικό Εθνικό Συστημα Υγείας αλλά και ο ισπανικός τηλεπικοινωιακός κολοσσός Telefonica ήταν δύο από τους μεγαλύτερους στόχους των χάκερς, οι οποίοι μπλόκαραν τα συστήματα, ζητώντας λύτρα για να επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των δικτύων.

Θύματα της επίθεσης έπεσαν επίσης, πανεπιστήμια στην Ιταλία, αλλά και εταιρίες στην Ρωσία, την Ουκρανία και την Ταϊβάν, αλλά και άλλων χωρών.

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως από το χτύπημα επηρεάστηκαν και πάνω από 1.000 υπολογιστές στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας.

Το κακόβουλο λογισμικό πιστεύεται ότι συνδέεται με τα εργαλεία παραβίασης που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) τα οποία είχαν διαρρεύσει σε μια ομάδα χάκερ οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Shadow Brokers, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Avast, η Τσεχική εταιρία λογισμικού προστασίας ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Χάος στα βρετανικά νοσοκομεία

Στη Βρετανία η επίθεση άρχισε γύρω στις 17.45 ώρα Ελλάδος και στόχος ήταν το Βρετανικοό Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τουλάχιστον 16 οργανισμούς να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Η επίθεση άρχισε στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα του περιφερειακού συστήματος Υγείας του Λονδίνου, γνωστού ως “Barts Health NHS Trust”. Οπως ανακοίνωσε το Barts παρατηρήθηκαν αμέσως καθυστερήσεις σε όλα τα συμβεβλημένα νοσοκομεία γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να θέσουν σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο δράσης.

Το Barts ματαίωσε όλα τα ραντεβού για εξετάσεις ρουτίνας και εξέτρεψε όλα τα ασθενοφόρα στα νοσοκομεία της πόλης του Λονδίνου. Η εθνική υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας επιβεβαίωσε την κυβερνοεπίθεση και ανακοίνωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Γιατροί έχουν ανάρτησαν μηνύματα στο Twitter σχετικά με το τι συμβαίνει στα συστήματα των νοσοκομείων τους.

«Οπότε το νοσοκομείο μας δέχθηκε επίθεση … Λάβαμε ένα μήνυμα που έλεγε πως οι υπολογιστές σας είναι τώρα υπό τον έλεγχο τους και να πληρώσουμε ένα συγκεκριμένο ποσό» αναφέρει το μήνυμα ενός γιατρού.

Σύμφωνα με το BBC, στις οθόνες των συστημάτων του Barts εμφανίστηκε ένα μήνυμα που ζητά πο τους χρήστες να πληρώσουν λύτρα, προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία του προγράμματος διαχείρισης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph οι χάκερ ζητούν να πληρωθούν σε bitcoin αξίας 300 δολαρίων ΗΠΑ, ποσό που – όπως λένε – πρέπει να σταλεί σε συγκεκριμένη διεύθυνση.

Γερμανία: Οθόνες με πληροφορίες δρομολογίων της Deutsche Bahn εμφάνιζαν χθες μηνύματα σφάλματος

Πολλά συστήματα της δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμων, της Deutsche Bahn, επλήγησαν από κακόβουλο λογισμικό χθες καθώς μια κυβερνοεπίθεση δίχως προηγούμενο σε διεθνές επίπεδο κλείδωσε χιλιάδες υπολογιστές, σημειώνουν γερμανικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Bild γράφει πως πολλές από τις οθόνες που προβάλλουν πληροφορίες δρομολογίων σε διάφορους σταθμούς—στη Φραγκφούρτη και στο Νόιστατ, μεταξύ άλλων—αντ’ αυτών εμφάνιζαν μηνύματα του κακόβουλου λογισμικού WannaCrypt.

Η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας πληροφοριών (BSI) εξέδωσε αργά χθες Παρασκευή μια προειδοποίηση που επισημαίνει ότι το ransomware εξαπλώνεται μέσω δικτύων φαινομενικά από μόνο του και κάλεσε να γίνει το ταχύτερο εγκατάσταση ενημερώσεων ασφαλείας σε συστήματα με το λειτουργικό σύστημα Windows.

Χτύπησαν και την Ισπανική Telefonica

Λίγες ώρες νωρίτερα, μεγάλη επίθεση εξαπέλυσαν χάκερς εις βάρος του κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Telefonica αλλά και πολλών άλλων ισπανικών εταιριών.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων», από ένα ιό τύπου “ransomware”, που εμποδίζει την πρόσβαση σε αρχεία έως ο χρήστης να καταβάλει λύτρα.

Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, το υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό:

«Η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις» και «δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών».

Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων» επιμένει το υπουργείο Ενέργειας.

Το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) – τμήμα των υπηρεσιών πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφόρησης- έκανε λόγο για μια «μαζική επίθεση ransomware».

Η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται» εξήγησε το CCN.

Η Telefonica επίσης υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές της στην έδρα της στη Μαδρίτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, εδώ, στην έδρα της επιχείρησης» συμπλήρωσε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπηρεσίες προς τους πελάτες της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί.

Πολλά ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι οι υπεύθυνοι της της Telefonica προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα τους εργαζομένους για το πόσο επείγον είναι να κλείσουν τους υπολογιστές τους, γεγονός που επιβεβαίωσε η πηγή από την εταιρεία.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου