ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Οι Τούρκοι δεν θα ψηφίσουν σε γερμανικό έδαφος για την θανατική ποινή

βερολίνο-οι-τούρκοι-δεν-θα-ψηφίσουν-σε-475254

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας διεμήνυσε σήμερα ότι δεν θα επιτραπεί στους Τούρκους να ψηφίσουν στο έδαφος της Γερμανίας σε περίπτωση ενός δημοψηφίσματος στην Τουρκία για την επαναφορά της θανατικής ποινής, μέτρο που πρότεινε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.

Η Άγκυρα κατηγόρησε το Βερολίνο για ναζιστική συμπεριφορά τον Μάρτιο, όταν τοπικές αρχές στη Γερμανία ακύρωσαν εκδηλώσεις στις οποίες επρόκειτο να εμφανιστούν τούρκοι πολιτικοί για να καλέσουν τους συμπατριώτες τους να ψηφίσουν ναι στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα έδινε υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ερντογάν. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία επιτράπηκε στις τουρκικές διπλωματικές εγκαταστάσεις, αλλά η διένεξη και οι μαζικές εκκαθαρίσεις στην Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος οδήγησαν τις διμερείς σχέσεις σε νέο διπλωματικό ναδίρ.

«Είναι πολιτικά αδιανόητο το ότι θα εγκρίναμε μια τέτοια ψηφοφορία στη Γερμανία για ένα μέτρο το οποίο αντίκειται στον θεμελιώδη νόμο μας και τις ευρωπαϊκές αξίες», ξεκαθάρισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στο Σύνταγμα της Γερμανίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου