ΔΙΕΘΝΗ

Ο γαλλικός Τύπος χαιρετίζει τη νίκη Μακρόν και φωνάζει «ποτέ» στη Λεπέν

ο-γαλλικός-τύπος-χαιρετίζει-τη-νίκη-μα-489612

Άλλες πιο ουδέτερες και άλλες παίρνοντας ανοιχτά θέση για το αποτέλεσμα του χθεσινού πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών οι γαλλικές εφημερίδες κυκλοφορούν σήμερα χαιρετίζοντας τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα αντιμετωπίσει στον β’ γύρο την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, για το ύπατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Όπως είναι φυσικό ο 39χρονος κεντρώος και η ακροδεξιά αντίπαλός του έχουν την τιμητική τους στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δείχνουν σε ποιον από τους δύο υποψηφίους δίνουν την ψήφο τους.

Ειδικά η «L’Humanité» βγαίνει με ένα τεράστιο «Jamais» (Ποτέ) και την Μαρίν Λεπέν με το κεφάλι σκυμμένο. Η ιστορική γαλλική εφημερίδα της Αριστεράς δίνει το στίγμα της για τον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών δείχνοντας στος ψηφοφόρους τον Εμανουέλ Μακρόν.

Με τον Μακρόν να τείνει το χέρι του στο εξώφυλλό της η «Liberation» κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του υποψηφίου Προέδρου (En marche!) γράφει: «Προεδρία, σε μία βόλτα» Η γαλλική εφημερίδα θέλει να δείξει πως παρά το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι σχετικά άπειρος πολιτικά και δεν έχει εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα, με ευκολία κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά στον πρώτο γύρο ενώ οδεύει με βήμα σταθερό προς το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Και η «L’ Opinion» υπέρ Μακρόν γράφοντας: «Μακρόν, η επιλογή για το Ελιζέ».

Η «Les Echos» με τον κεντρώο υποψήφιο και εκείνη στο πρωτοσέλιδό της γράφει: «Ο Μακρόν μπροστά από τη Λεπέν.

Η «La Croix» δίνοντας χώρο και στους δύο υποψηφίους κάνει λόγο για μία «νέα συμφωνία».

Οι πρώτες δηλώσεις

Το στίγμα του για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία επιχείρησε να δώσει ο Εμανουέλ Μακρόν στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επικράτηση του στον α΄ γύρο της Κυριακής.

«Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», είπε ο κεντρώος προεδρικός υποψήφιος που εξέφρασε την επιθυμία να συγκροτήσει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα.

«Σε έναν χρόνο αλλάξαμε την εικόνα της γαλλικής πολιτικής», πρόσθεσε μιλώντας μπροστά σε οπαδούς του. «Ακουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή…θα μεταφέρω την φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη», είπε δηλώνοντας ότι έχει την βούληση να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

«Όλα αυτά που σας λέω θα τα εφαρμόσω, ως νέος πρόεδρος της Γαλλίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ . Μακρόν. Το φαβορί για την προεδρία της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι θέλει να γίνει πρόεδρος όλων των Γάλλων, σε μια ευρωπαϊκή Γαλλία, απέναντι στην απειλή των εθνικιστών.

Η Λεπέν…

Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους οπαδούς της από το προπύργιό της στην πόλη Ενέν Μπομόν.

«Θέλω να εκφράσω σε εσάς εκλογείς πατριώτες την πιο βαθιά μου ευγνωμοσύνη. Η πρώτη φάση που θα μπορέσει να οδηγήσει τους Γάλλους στην προεδρία, ξεπεράστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό. Από εδώ και στο εξής έχω την ευθύνη της υπεράσπισης του γαλλικού έθνους, της ενότητάς του, της ασφάλειας, της κουλτούρας του, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας».

«Δεν διέφυγε από κανέναν Γάλλο», πρόσθεσε, «ότι το σύστημα προσπάθησε με όλα τα μέσα να καταπνίξει τη μεγάλη πολιτική συζήτηση που θα έπρεπε να ήταν αυτή η εκστρατεία. Θα λάβει όμως χώρα τώρα αυτή η πολιτική συζήτηση- αντιπαράθεση. Οι Γάλλοι θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται γιατί η μεγάλη πρόκληση αυτής της εκστρατείας είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας».

«Είτε συνεχίζουμε στο δρόμο μιας ολοκληρωτικής απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς ασφάλεια, με πολλές συνέπειες όπως η μετανάστευση, ο άνισος διεθνής ανταγωνισμός, η ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών. Ή άλλως επιλέγετε τη Γαλλία με τα σύνορά της και την ασφάλεια (…) αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν μπροστά στους γεμάτους ευφορία οπαδούς της.

Για «νίκη για πατριώτες» έκανε λόγο η ανηψιά της Μαρίν Λεπέν Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Ο Φιγιόν…

Στην έμμεση αποδοχή της ήττας τους προέβη ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν, υποστηρίζοντας ότι στον δρόμο του “βρέθηκαν πολλά και δύσκολα εμπόδια” τα οποίο δεν κατάφερε να ξεπεράσει.

Ο κ. Φιγιόν κάλεσε ουσιαστικά τους ψηφοφορίες του να στηρίξουν τον Εμανουέρλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, λέγοντας ότι η ιστορία του Εθνικού Μετώπου είναι συνώνυμη της βίας και δεν υπάρχει άλλη λύση από το να καταψηφίσουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι τη Μαρίν Λεπέν.

Ο Αμόν…

Ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλδημοκρατών αναγνώρισε πρώτος την επικράτηση του Μακρόν στις εκλογές -και τον οριστικό θάνατο του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος που συγκέντρωσε μόλις το 6%, καλώντας του ψηφοφόρους του κόμματός του να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου «παρότι δεν ανήκει στην αριστερά και δεν μπορεί να την εκπροσωπήσει αύριο».

Μιλώντας από το Παρίσι ο Αμόν πρόσθεσε ότι με όλες τις δυνάμεις θα πρέπει να νικηθεί το Εθνικό Μέτωπο. «Η σημερινή ήττα είναι ένα βαθύ τραύμα» αναγνώρισε. «Μετράω την ιστορική τιμωρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Δεν είναι μόνο μια βαθιά πολιτική ήττα, αλλά και μια ηθική ήττα για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την αριστερά. (…) Είμαι περήφανος για την καμπάνια που έκανα δίνοντας τη θέση που αξίζει στην νεολαία της χώρας.

Η αριστερά δεν είναι νεκρή, ξέρω ότι δεν περιμένετε την αναδιοργάνωση του κόμματος με την επανασύνθεση του παλαιού πολιτικού κόσμου μιας 5ης Δημοκρατίας εξουθενωμένης. Περιμένετε μια αναγέννηση που σήμερα είναι οδυνηρή αύριο θα είναι γόνιμη.

Ο Μελανσόν…

Με εμφανή δυσαρέσκεια ο Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε στους οπαδούς του ότι « το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμεναν».

Κατηγόρησε τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στο δεύτερο γύρο « για τους οποίους χαίρονται οι ολιγάρχες» όπως είπε, ότι έχουν προγράμματα «που δεν εκφράζουν καμία ανησυχία για την οικολογική απειλή, η την απειλή που βαραίνει στον ανθρώπινο πολιτισμό».

Και πρόσθεσε: « όποιο και εάν είναι το επίσημο αποτέλεσμα όταν θα γίνει επίσημα γνωστό, θα το σεβαστούμε. Αυτήν την ώρα όμως δεν θα μπορούσα να πω ή να κάνω κάτι περισσότερο και ο καθένας από εσάς ας αποφασίσει με τη συνείδησή του».

Κάλεσε τα 450.000 άτομα του κινήματος που αποφάσισαν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητα του, να εκφρασθούν μέσω της πλατφόρμας του ιστότοπου όπου έχουν δραστηριοποιηθεί, οι δε θέσεις τους θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

«Σας ζητώ να παραμείνετε συσπειρωμένοι να παραμείνετε εν κινήσει και να κινηθείτε διότι οι προκλήσεις που έχουμε ορίσει, παρά τις δυσκολίες, απομένει να επιτευχθούν» κατέληξε.

Σύμφωνα με τους Γάλλους σχολιαστές, με το ύφος και τον τρόπο του ο Ζαν Λικ Μελανσόν, παρέμεινε «ανυπότακτος» μέχρι τέλους, όπως το σύνθημα της καμπάνιάς του.

Αποδέχεται μεν το αποτέλεσμα και την ήττα του, αρνείται όμως να διαλέξει για το δεύτερο γύρο και καλεί τα 450.000 άτομα που είναι στη βάση του κινήματός του να εκφράσουν την άποψή τους.

Έχοντας πετύχει το τριπλάσιο ποσοστό (19,3%) από αυτό του υποψηφίου του σοσιαλιστικού κόμματος του Μπενουά Αμόν (6,2%) είναι πλέον εκ των πραγμάτων ο επικεφαλής της διαμαρτυρόμενης αριστεράς.

Σε δεδομένη στιγμή επομένως θα πρέπει να εξηγήσει ποια θα είναι η πορεία του και ποιες οι επιλογές του για αυτήν την αριστερά.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου