ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Λεπέν στον δεύτερο γύρο

μακρόν-και-λεπέν-στον-δεύτερο-γύρο-489881

Οι πρώτες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν σχεδόν το σύνολο των δημοσκοπήσεων: ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είναι οι δύο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τη γαλλική προεδρία στις 7 Μαΐου.

Δεν πρόκειται για τα οριστικά αποτελέσματα. Ανεξάρτητα ωστόσο από το πού ακριβώς θα οριστικοποιηθεί η μεταξύ τους διαφορά, το βέβαιο είναι ότι «σήμερα, η Γαλλία, γύρισε μία σελίδα στην πολιτική ζωή», όπως δήλωσε ευθύς αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων ο νικητής του α’ γύρου: είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Γαλλίας που κανένα από τα παραδοσιακά κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς δεν περνούν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η έκφραση υποστήριξης

Τα exit polls θέλουν τον κεντρώο Μακρόν να προηγείται με ποσοστό 23,7% έναντι 21,7% που φαίνεται να συγκεντρώνει η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς. Με την ανακοίνωση αυτών των πρώτων exit polls, συντηρητικοί και σοσιαλιστές ηττημένοι έσπευσαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον πρώην υπουργό Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ.

Πρώτος ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν, αναγνωρίζοντας ότι τα πράγματα δεν ήρθαν όπως θα ήθελαν οι Σοσιαλιστές, κάλεσε τους Γάλλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αντιταχθούν στην Ακροδεξιά και να στηρίξουν τον Μακρόν – «έστω και αν δεν ανήκει στην Αριστερά».

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Μακρόν. Ομοίως, και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος είχε δηλώσει προεκλογικά ότι θα σταθεί στο πλάι του Μακρόν.

Από το απέναντι στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Φιγιόν δεν άφησε περιθώρια στους ψηφοφόρους από το να καταψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο, ένα κόμμα «γνωστό για τη βία και την έλλειψη ανοχής του στο διαφορετικό, με ένα πρόγραμμα που θα οδηγούσε τη χώρα στη χρεοκοπία και στο ευρωπαϊκό χάος».

Αρκετά αργότερα, η Λεπέν επιχείρησε να συσπειρώσει τους «πατριώτες» της επιμένοντας ότι το κεντρικό θέμα αυτών των εκλογών στην «άγρια παγκοσμιοποίηση». «Ηρθε η ώρα να απελευθερωθεί ο γαλλικός λαός από τις αλλαζονικές ελίτ», σχολίασε.

Δεν δέχεται τα πρώτα αποτελέσματα

Μοναδικός που αρνήθηκε να δεχτεί τα πρώτα αποτελέσματα – και την τέταρτη θέση που του δίνουν – είναι ο βετεράνος της Ακροαριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος έγραψε στη σελίδα του στο Facebook οι εκτιμήσεις βασίζονται στις δημοσκοπήσεις και κάλεσε αφενός τους ψηφοφόρους να επιδείξουν συγκράτηση και αφετέρου στους σχολιαστές να επιδείξουν φρόνηση.

Επειτα από μία θυελλώδη προεκλογική αναμέτρηση, με αρκετές εκπλήξεις, απρόοπτα, ένα μεγάλο σκάνδαλο – το Penelope Gate, το οποίο στοίχισε όπως φάνηκε στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν, αφήνοντάς τον να κονταροχτυπιέται στην τρίτη θέση μαζί με τον Μελανσόν – περίπου το 77,3 του εκλογικού σώματος της Γαλλίας εκτιμάται ότι προσήλθε στις κάλπες για να επιλέξει τον υποψήφιο που θέλει να διεκδικήσει την προεδρία.Το ποσοστό συμμετοχής, εν μέσω ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στα 66.546 εκλογικά κέντρα της γαλλικής επικράτειας, είναι λίγο χαμηλότερο συγκριτικά με το αντίστοιχο ποσοστό των Γάλλων που είχαν ψηφίσει στον α’ γύρο των εκλογών το 2012.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου