ΔΙΕΘΝΗ

Μουδιασμένη η Ευρώπη από το τουρκικό δημοψήφισμα

μουδιασμένη-η-ευρώπη-από-το-τουρκικό-δ-496314

Μουδιασμένα ήταν τα πρώτα σχόλια απο τους Ευρωπαίους, με τον Γκι Φερχόφσταντ και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να συνιστούν ψυχραιμία κι ανασυγκρότηση

Με την Τουρκία να διολισθαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς αντιδημοκρατικότητας, και την Ε.Ε. να προειδοποιεί επανειλλημένα, διαμέσου της Επιτροπής της Βενετίας, του εξειδικευμένου οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα συνταγματικά θέματα, πως οι προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις στην Τουρκία θα είναι «επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω» για τη δημοκρατία, η Ευρώπη κάνει μουδιασμένη τα πρώτα της σχόλια γύρω από την έκβαση του τουρκικού δημοψηφίσματος.

Το πρώτο σχόλιο έκανε ο Γκι Φερχόφσταντ. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σχολίασε τη μικρή διαφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι εάν ο Ερντογάν επιμείνει στις απόψεις περί συνταγματικής αναθεώρησης, τότε η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις όποιες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα πλέον τελείωσε και προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, την ώρα που το “ναι” προηγείται έναντι του “όχι”.

“Φαίνεται πως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, όπως αναμενόταν. Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προχωρήσουμε με λογικό και συνετό τρόπο” επισήμανε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση.

“Είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία, που διεξήχθη σε τόσο πικρό κλίμα, ακόμα κι εδώ στη Γερμανία, έχει πλέον τελειώσει” υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Συμβούλιο Ευρώπης: Η τουρκική ηγεσία να προσέξει τα επόμενα βήματά της

Η τουρκική ηγεσία πρέπει να σκεφθεί με προσοχή τα επόμενα βήματά της, επισήμανε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεδομένης της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμερα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το εκλογικό σώμα της Τουρκίας ψήφισε για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μπροστά στη μικρή διαφορά που καταγράφηκε στο αποτέλεσμα η τουρκική ηγεσία πρέπει να εξετάσει με προσοχή τα επόμενα βήματά της» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ σε μια ανακοίνωση.

«Είναι ύψιστης σημασίας να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αρχή του κράτους δικαίου όπως κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι πλήρες μέλος, είναι πανέτοιμο να στηρίξει την χώρα σε αυτή τη διαδικασία» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

thetoc.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου