ΔΙΕΘΝΗ

Μικρή νίκη Ερντογάν

μικρή-νίκη-ερντογάν-496388

Μια… πικρή νίκη! Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε τον στόχο του, καθώς στο ιστορικό δημοψήφισμα της Τουρκίας για τη συνταγματική αναθεώρηση ο λαός είπε το “ναι”, το οποίο όμως συνοδευόταν από ένα “αλλά…”!

Η οριακή διαφορά μεταξύ “ναι” (51,36%) και “όχι” (48,64%) προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο στρατόπεδο της κυβέρνησης, που αντιμετώπισε… μουδιασμένα το αποτέλεσμα και χωρίς ξέφρενους πανηγυρισμούς, σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες που ξεχύθηκαν στους δρόμους. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως στις πρώτες δηλώσεις του ο τούρκος πρόεδρος απέφυγε εντέχνως να αναφερθεί σε ποσοστά και περιορίστηκε στους “25.300.000 πολίτες που ενέκριναν τη συνταγματική μεταρρύθμιση”.
Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για τον Ερντογάν, όχι μόνο εξαιτίας της οριακής διαφοράς μεταξύ του “ναι” και “όχι”, αλλά και διότι “έχασε” -εκτός από τα παράλια- τις πόλεις με τη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη, όπως η Κωνσταντινούπολη (51,3% “όχι”), η Άγκυρα (51,1% “όχι”), η Σμύρνη (68,8% “όχι”), τα Άδανα και την Αττάλεια.

 REUTERS

“Όλες οι ψήφοι είναι σημαντικές στο δημοψήφισμα”, είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους υποστήριξε ότι η στήριξη των πολιτών για την συνταγματική αναθεώρηση αυξήθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι ψηφοφόροι του εξωτερικού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του “ναι” στο δημοψήφισμα.
Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ορισμένα θα τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο του 2019.
“Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας, ειδικά οι σύμμαχοί μας”, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία είναι η καλύτερη απάντηση σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία.

ΦΩΤΟ TWITTER

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα υπέρ του “ναι” είναι η καλύτερη απάντηση στους Κούρδους αυτονομιστές και όλες τις ξένες δυνάμεις που είναι εχθρικά διακείμενες προς την Τουρκία.
Μιλώντας από τα κεντρικά του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα, ενώπιον πλήθους υποστηρικτών, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι τώρα θα προχωρήσει στις απαραίτητες προετοιμασίες για τη διεξαγωγή εκλογών το 2019.

Νόμιμη… νοθεία και οργή της αντιπολίτευσης!

Την ίδια ώρα, την οργή της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια ως έγκυρες ψήφους και μάλιστα με επίσημη ανακοίνωσή του.
“Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απέτυχε καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη στο δημοψήφισμα” δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα.
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.

Το πρωί της Κυριακής, το “Turkey untold” έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν πως η διαδικασία του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, δεν μοιάζει τόσο αδιάβλητη.

Νέα ντοκουμέντα κυκλοφόρησαν στα social media από τη στιγμή που “κλείδωσε” η νίκη του Ερντογάν.

Ένστολοι ψηφίζουν και με τα όπλα τους ανά χείρας, μαζική παραγωγή ψηφοδελτίων υπέρ του “Ναι” σε εκλογικό τμήμα και κοινοτάρχης μιας περιοχής βγαίνει από το παραβάν με 5 (!) φακέλους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου