ΔΙΕΘΝΗ

Σομαλία: Επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 533 ανθρώπους

σομαλία-επιδημία-έχει-στοιχίσει-τη-ζω-498195

Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο από χολέρα και οξεία διάρροια στη Σομαλία, όπου επαπειλείται λιμός, υπογράμμισε χθες Πέμπτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και εκτίμησε πως υπάρχει κίνδυνος τα κρούσματα να διπλασιαστούν και να φθάσουν τα 50.000 ως τα τέλη του Ιουνίου.

Εξαιτίας της επιδημίας «οξείας διάρροιας/χολέρας έχουν καταγραφεί 533 θάνατοι στη Σομαλία από την αρχή της χρονιάς», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, ο Γενς Λέρκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημείωσε ότι 25.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από αυτή την επιδημία χολέρας, που είναι ενδημική στη Σομαλία, από την αρχή της χρονιάς, καθώς η χώρα πλήττεται από ξηρασία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί στα 50.000 ως τα «τέλη Ιουνίου», προειδοποίησε ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ, ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

Ήδη το ποσοστό θνησιμότητας της επιδημίας, που μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού ή φαγητού, φτάνει το 2,1% στο σύνολο της Σομαλίας, είναι δηλαδή διπλάσιο από το όριο όταν ξεπεραστεί το οποίο κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης (1%), σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις επαρχίες Μέση Τζούμπα και Μπακόλ, στη νότιο Σομαλία, όπου το ποσοστό θνησιμότητας της επιδημίας χολέρας/οξείας διάρροιας ανέρχεται αντίστοιχα σε 14,1% και 5,1%.

Συνολικά η επιδημία πλήττει τις 13 από τις 18 επαρχίες της χώρας.

Το Κέρας της Αφρικής πλήττεται από οξεία ξηρασία, ειδικά η Σομαλία.

Περίπου 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη να τους χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Σομαλία. Εξ αυτών, 2,9 εκατ. βρίσκονται σε κατάσταση «κρίσης ή έκτακτης ανάγκης» (τις φάσεις 3 και 4 της πεντάβαθμης κλίμακας που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ, με τη φάση 5 να είναι ο λιμός), διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του OCHA.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ένα κύμα εκτοπισμών, που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο από τον Νοέμβριο, πρόσθεσε, ενώ η χώρα μέτραγε ήδη 1,1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η ξηρασία που πλήττει τη χώρα ενδέχεται να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα και ο ΟΗΕ δεν αναμένει βελτίωση για τους έξι προσεχείς μήνες, υπογράμμισε ο Λέρκε και ήδη γίνεται αγώνας με το χρόνο για να αποφευχθεί το ξέσπασμα λιμού.

Ο πιο πρόσφατος λιμός στη Σομαλία, που ξέσπασε το 2011, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου