ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιρλανδία μεγάλος χαμένος του Brexit λόγω συρρίκνωσης των εξαγωγών

η-ιρλανδία-μεγάλος-χαμένος-του-brexit-λόγω-σ-509564

Με το μπρα ντε φερ για το Brexit να βρίσκεται σε εξέλιξη, το Λονδίνο υποστηρίζει ότι το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ με τη Βρετανία δείχνει πως οι Βρυξέλλες είναι εκείνες που έχουν περισσότερο ανάγκη μία μεταξύ τους συμφωνία στο εμπόριο.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις μελέτες που εκτιμούν ότι η «Γηραιά Αλβιώνα» θα πληγεί σε οικονομικό επίπεδο 10 φορές περισσότερο από τα ευρωπαϊκά κράτη κατά μέσο όρο.

Πάντως οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις της απώλειας της ελεύθερης πρόσβασης της ΕΕ στο City του Λονδίνου είναι δύσκολο να υπολογιστούν. Το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για μείωση 0,1% του ΑΕΠ της ΕΕ έως το 2030, ενώ το απαισιόδοξο για μείωση 0,5% του ΑΕΠ (συρρίκνωση της οικονομίας κατά 63 δισεκατομμύρια ευρώ). Για τη Βρετανία οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 1,3% και 4,2%, με την απώλεια να ανέρχεται σε 109 δισ. ευρώ για τη βρετανική οικονομία στο απαισιόδοξο σενάριο.

Μελέτη

Μελέτη του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής για το Ευρωκοινοβούλιο έδειξε ότι κατά μέσον όρο οι οικονομικές επιπτώσεις είναι «ασήμαντες» για την ΕΕ, αλλά υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα. Η χώρα της ΕΕ η οποία θα δεχθεί το ισχυρότερο οικονομικό πλήγμα -ισχυρότερο και από αυτό στην ίδια τη Βρετανία- θα είναι η Ιρλανδία. Με το εμπόριο των δύο χωρών να ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, είναι το περισσότερο εκτεθειμένο κράτος στη βρετανική έξοδο. Η χώρα ήδη πασχίζει με τις συνέπειες της αποδυνάμωσης της λίρας που έχει συρρικνώσει τα έσοδα κυρίως στον αγροτικό τομέα.

Η Βρετανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρλανδικών αγροτικών προϊόντων με το 52% των μανιταριών που καταναλώνονται εκεί να προέρχονται από την Ιρλανδία.

Πιο ευάλωτη από τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι και η Ολλανδία, η οποία, σύμφωνα με έρευνα της κυβέρνησης της χώρας, θα πληγεί σημαντικά σε ένα ενδεχόμενο «σκληρό Brexit»: αυτό θα συρρίκνωνε το ολλανδικό εμπόριο κατά 4% και το ΑΕΠ κατά 1,2%.

«Θέλουμε να περιορίσουμε τη ζημιά. Αλλά φυσικά θα υπάρξουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις», δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στο Brexit. «Θα υπάρξει κόστος και για τις δύο πλευρές. Η Βρετανία θα χάσει πάρα πολλές δουλειές και η ΕΕ, αν και δεν θα χάσει δουλειές, τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα, θα έχει ένα λιγότερο αποδοτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», εκτιμά ο Νίκολας Βερόν, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικών Πέτερσον, και προσθέτει: «Θα υπάρξει ένα υποκατάστατο του City. Δεν ξέρουμε τι μορφή θα έχει και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε τη συνολική επίδραση που θα έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία αυτή η απώλεια αποδοτικότητας».

Ενα σημείο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών είναι ο κλάδος των υπηρεσιών που είναι ισχυρός και στις δύο πλευρές, αν και οι επιπτώσεις ειναι δύσκολο να εκτιμηθούν.

Οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν κάποιες υπηρεσίες τους εκτός του City, του οποίου το 5% των θέσεων εργασίας εκτιμάται πως θα μετακομίσουν μετά το Brexit.

(ΕΘΝΟΣ)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου