ΔΙΕΘΝΗ

Τούρκος φοιτητής συνελήφθη επειδή δήλωσε σε βίντεο ότι θα ψηφίσει «Όχι» στο δημοψήφισμα

τούρκος-φοιτητής-συνελήφθη-επειδή-δή-521653

Ένας 21χρονος Τούρκος φοιτητής, ο Αλι Γκουλ, συνελήφθη επειδή το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος να δηλώνει ότι είναι υπέρ της καμπάνιας του «Όχι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, έγινε viral στα social media.

Ο νεαρός ενδέχεται να πληρώσει ακριβά την απόφασή του να εκφράσει δημοσίως τη γνώμη του στην Τουρκία του Ερντογάν, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για προσβολή του τουρκικού έθνους, του Τούρκου προέδρου, της τουρκικής Δημοκρατίας και για εξύμνηση της εγκληματικότητας. Οι κατηγορίες αυτές επισείουν ποινή κάθειρξης από 1,5 έως 8 χρόνια, όπως διαμήνυσε στο Twitter ο δικηγόρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το βίντεο του Αλι Γκουλ, με τίτλο «Τι σημαίνει ένα ’Όχι’», αναρτήθηκε στις 8 Μαρτίου και έκτοτε διαμοιράστηκε από χιλιάδες χρήστες των social media, όπως αναφέρει το turkishminute.com. Σε αυτό, ο φοιτητής φαίνεται να μιλάει για παραλογισμό του Ερντογάν και της κυβέρνησης που χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες τους εκατομμύρια πιθανούς υποστηρικτές του «Όχι».

Ο νεαρός κρατήθηκε στις 20 Μαρτίου, κατηγορούμενος για προσβολή του Ερντογάν σε λογαριασμό του Twitter, που οι αρχές ισχυρίζονται ότι ελέγχει ο ίδιος, και συνελήφθη την Τρίτη.

Το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο τεστ για τον Ερντογάν. Ενδεικτικό, άλλωστε, της σημαίνουσας σημασίας που έχει για την τουρκική κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα η Άγκυρα έχει εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην ΕΕ και ειδικότερα την Ολλανδία και το Βερολίνο, με αφορμή την απαγόρευση των συγκεντρώσεων υπέρ του «Όχι» σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», μόνο το διάστημα μεταξύ 25 Δεκεμβρίου και 31 Ιανουαρίου, η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τουλάχιστον 80 ανθρώπους, που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε δραστηριότητες υπέρ της καμπάνιας του «Όχι».

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου