ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Προσφέρουν έκπτωση στην κηδεία σε όσους ηλικιωμένους παραδώσουν το δίπλωμα οδήγησης

προσφέρουν-έκπτωση-στην-κηδεία-σε-όσο-521755

Στη λίστα με τις τακτικές που θεωρούνται απίστευτες στα δικά μας αυτιά αλλά απολύτως φυσιολογικές στην Ιαπωνία, προσθέστε άλλη μία που μοιάζει να βγήκε από σενάριο μαύρης κωμωδίας, όμως είναι ήδη πραγματικότητα.

Για το 13,2% των θανατηφόρων τροχαίων που συμβαίνουν στους δρόμους της ιαπωνικής επαρχίας Aichi ευθύνονται ηλικιωμένοι οδηγοί, άνω των 75 ετών. Άνθρωποι οι οποίοι παρότι καταφέρνουν και περνούν με επιτυχία τις εξετάσεις ανανέωσης διπλώματος, την κρίσιμη στιγμή μπερδεύουν το πεντάλ του φρένου με αυτό του γκαζιού, βάζουν κατά λάθος όπισθεν κ.λπ. Το ποσοστό μάλιστα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αφού το 2007 ήταν μόνο 7,7%. Ένας τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου λοιπόν είναι η οικειοθελής παράδοση των διπλωμάτων κάποιων ηλικιωμένων. Τι κίνητρο χρειάζεται όμως για να το κάνουν αυτό;

Ένα μεγάλο γραφείο τελετών της περιοχής που ονομάζεται Heiankaku, με 89 υποκαταστήματα, πήρε την πρωτοβουλία από αυτό τον μήνα να προσφέρει… έκπτωση 15% στην κηδεία όποιου ηλικιωμένου επιστρέψει το δίπλωμά του στην αστυνομία. Η έκπτωση ισχύει και για όσους δεν είναι κάτοικοι της περιοχής, και κατοχυρώνεται στον πελάτη με την επίδειξη του σχετικού αποδεικτικού παράδοσης από την αστυνομία.

Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και στην Osaka, μόνο που εκεί οι ηλικιωμένοι που παραδίδουν το δίπλωμά τους κερδίζουν εκπτώσεις για προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να απολαύσουν όσο είναι… εν ζωή, όπως φτηνότερα γεύματα, έκπτωση στη μετακίνηση με ταξί κ.ά. Εκεί η τακτική αυτή φαίνεται να δουλεύει, αφού το 2015 το ποσοστό επιστροφής διπλωμάτων ηλικιωμένων ήταν 5,41%, το υψηλότερο στη χώρα.

[Πηγές: The Mainichi, BBC]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου