ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία και επιφυλακή στις Βρυξέλλες για νέα «τρομοδέματα»

ανησυχία-και-επιφυλακή-στις-βρυξέλλε-523692

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι βελγικές Αρχές μετά τον εντοπισμό των οκτώ τρομοδεμάτων το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ., στο Κρυονέρι Αττικής.

Τα παγιδευμένα δέματα ήταν έτοιμα προς αποστολή σε κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους και οικονομικούς παράγοντες, γεγονός που σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. και στη συνέχεια την Κομισιόν που ενημερώθηκε από τις ελληνικές Αρχές.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την πορεία των ερευνών, οι οποίες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Την υπόθεση χειρίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες», δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν στο «Εθνος». Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αξιωματικοί της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (Police Federale) «σκανάρουν» την αλληλογραφία όλων των γνωστών αξιωματούχων που έχουν εμπλακεί στην ελληνική διαπραγμάτευση την τελευταία διετία. Ερευνες γίνονται και στις ταχυδρομικές υπηρεσίες της χώρας, ενώ ελληνικές και βελγικές Αρχές ανταλλάσσουν στοιχεία και πληροφορίες μέσω του ειδικού διαύλου που υπάρχει για τα αντιτρομοκρατικά επιτελεία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο «στόχαστρο» των βελγικών Αρχών φέρεται να έχουν μπει τα γραφεία των Τόμας Βίζερ, προέδρου του EuroWorking Group, Πιερ Μοσκοβισί, επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Ντέκλαν Κοστέλο, εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα, Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οπως έγινε γνωστό από πηγές της Κατεχάκη, τα ονόματα των Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ είναι μεταξύ των παραληπτών των παγιδευμένων δεμάτων, καθώς επίσης και ενός αξιωματούχου της ΕΚΤ και δύο οίκων αξιολόγησης. Κατά πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ένας εκ των παραληπτών ήταν και αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν ότι έχουν εντοπιστεί όλα τα δέματα, ωστόσο το αντιτρομοκρατικό επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους. Παράλληλα, σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ., διενεργεί έρευνα για να διακριβωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες και τοποθεσίες απ’ όπου εστάλησαν τα τρομοδέματα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα οκτώ δέματα εστάλησαν μετά την πρώτη παρτίδα «πακέτων-βομβών» σε ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι και τα δέκα πακέτα εστάλησαν την ίδια ημερομηνία από διαφορετικά σημεία της Αθήνας.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι οι μηχανισμοί των οκτώ τρομοδεμάτων που εντοπίστηκαν στο Κρυονέρι είναι πανομοιότυποι με τους άλλους δύο που είχαν χρησιμοποιηθεί στα «πακέτα-βόμβες» που εστάλησαν το ένα στο Βερολίνο και το άλλο στο Παρίσι. Τα οκτώ «τρομοδέματα» μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι Αρχές αναζητούν δακτυλικά αποτυπώματα και DNA των αποστολέων.

Ωστόσο, για τη δεύτερη παρτίδα με τα οκτώ τρομοδέματα δεν έχει υπάρξει ακόμα ανάληψη ευθύνης, γεγονός που προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ. Ο λόγος είναι ότι όσο δεν υπάρχει προκήρυξη, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα δέματα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου