ΔΙΕΘΝΗ

Δύσκολα θα σχηματισθεί βιώσιμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, προβλέπει ο ολλανδικός Τύπος

δύσκολα-θα-σχηματισθεί-βιώσιμη-κυβέρ-531249

Την αγωνία, όχι μόνο για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία, αλλά και για την «επόμενη ημέρα» και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης, που προβλέπονται δύσκολες, καταγράφει σύσσωμος ο σημερινός ολλανδικός Τύπος.

Αξιοσημείωτο είναι πως καμία ολλανδική εφημερίδα δεν έχει πάρει θέση υπέρ κάποιου κόμματος, παρά τους ξεκάθαρους ιδεολογικούς προσανατολισμούς της κάθε μίας, ενώ κοινή επωδός σύσσωμου του ολλανδικού Τύπου είναι η έκκληση προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. Τα ολλανδικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ιδιαίτερα αυξημένη προσέλευση στα περίπου 9.900 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη την ολλανδική επικράτεια που δείχνει να προσεγγίζει το 80% (το 2012 είχε φτάσει το 74,6%).

Σε γενικές γραμμές, ο ολλανδικός Τύπος αναφέρεται στο ενδεχόμενο πολλοί ψηφοφόροι να αποφασίσουν τελικά να ψηφίσουν όχι με γνώμονα τις θέσεις τους, αλλά την επιθυμία τους να «πριμοδοτήσουν» τον Μαρκ Ρούτε, προκειμένου να φράξει τον δρόμο στον Γκεερτ Βίλντερς (η λεγόμενη «στρατηγική» ψήφος). Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι καμία εφημερίδα δεν διάκειται θετικά απέναντι στον Βίλντερς, γεγονός που έχει ωθήσει τον τελευταίο σε ένα τρόπον τινά «εμπάργκο» στις εμφανίσεις του, αποφεύγοντας συνεντεύξεις ή δηλώσεις προς τον Τύπο, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο «αντισυστημικός υποψήφιος» που στρέφεται εναντίον του «κατεστημένου», το οποίο με την σειρά του (υποτίθεται πως) τον καταπολεμά με όλες του τις δυνάμεις.

(zougla.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου