ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση ARD: Στήθος με στήθος η διαφορά Μέρκελ -Σουλτς

δημοσκόπηση-ard-στήθος-με-στήθος-η-διαφο-537349

Στήθος με στήθος θα ήταν η διαφορά μεταξύ Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) αν γίνονταν την ερχόμενη Κυριακή εθνικές εκλογές στην Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest Dimap η οποία έγινε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Το μεν πρώτο, το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ θα ελάμβανε 32% (-2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD), ενώ το κόμμα του κ. Σούλτς 31% (+3%). Οι Πράσινοι (Die Gruenen) και η Αριστερά ( Die Linke) παραμένουν στο 8%, σταθερό παραμένει και το Φελελεύθερο Κόμμα (FDP) στο 6% (όριο εισόδου στη Βουλή 5%), ενώ το Κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) έχει πτώση μιας ποσοσταίας μονάδας και θα ελάμβανε 11%.

Πρώτος στη λίστα των δημοφιλέστερων Γερμaνών πολιτικών βρίσκεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 65% (+3%). Η δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ αυξάνεται όμως κατα 5% και ανέρχεται σε 60%, καταγράφεται δηλαδή η υψηλότερη δημοτικότητά της από τον Σεπτέμβριο του 2015, λίγο πριν ξεσπάσει η προσφυγική κρίση οπότε και ανερχόταν σε 63% Μετά την απόφασή της όμως να δεχτεί χιλιάδες πρόσφυγες στην Γερμανία η δημοτικότητά της είχε καταρρεύσει. Η δημοτικότητα του υποψήφιου καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς ανέρχεται στο 52% και καταγράφεται έτσι μια μείωση της τάξεως του 3%.

Τέλος, για το φλέγον θέμα της επικαιρότητας, τις προεκλογικές ομιλίες μελών της τουρκικής κυβενρησης οι Γερμανοί πολίτες έχουν σαφή άποψη: To 91% των ερωτηθέντων τάσσονται κατά των προεκλογικών εμφανίσεων Τούρκων πολιτικών εν όψει του δημοψηφίσματος και μόνο το 6% υπέρ. Το 77% μάλιστα τάσσεται υπέρ της απαγόρευσής τους και μόνον 19% θεωρεί ότι πρέπει να επιτραπούν. Επίσης, το 75% των ερωτηθέντων ζητά να κρατήσει αποφασιστική στάση η Γερμανία απέναντι στην Τουρκία στο θέμα αυτό και μόνο το 20% διαλλακτική, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση (του ARD).

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου