ΔΙΕΘΝΗ

Κεραυνοί του… σουλτάνου κατά του Βερολίνου: Παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες!

κεραυνοί-του-σουλτάνου-κατά-του-βερο-544458

Παρά τις προσπάθειες του Βερολίνου να κρατήσει τις ισορροπίες στη σχέση με την Άγκυρα, ο «σουλτάνος» φορτίζει για άλλη μια φορά το κλίμα και εξαπολύει «πυρά» εναντίον της Γερμανίας και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

«Παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του από την Κωνσταντινούπολη.

«Οι γερμανικές αρχές πρέπει να δικαστούν, καθώς και παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες» είπε προκλητικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο δημοσιογράφος της Die Welt, ο οποίος προφυλακίστηκε, είναι Κούρδος αυτονομιστής αλλά και Γερμανός πράκτορας ταυτόχρονα.

«Δεν συνελήφθη επειδή ήταν ανταποκριτής της Die Welt» είπε ο Ερντογάν, και συμπλήρωσε: «…Αλλά επειδή αυτό το άτομο κρυβόταν στην γερμανική πρεσβεία ως μέλος του PKK και ως ένας Γερμανός πράκτορας επί ένα μήνα. Όταν τους ζητήσαμε να μας τον παραδώσουν για να τον δικάσουμε, αυτοί αρνήθηκαν».

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ακύρωση της συγκέντρωσης του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης σε γερμανική πόλη, καταδικάζοντας την απόφαση των τοπικών αρχών.

Βερολίνο: Παράλογες οι κατηγορίες του Ερντογάν

Το Βερολίνο δεν άφησε χωρίς απάντηση την τελευταία πρόκληση του Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας παράλογες τις κατηγορίες που προσάπτει ο Τούρκος πρόεδρος στον ανταποκριτή της Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, ήταν λακωνική αλλά σαφής. «Αυτό είναι παράλογο».

Μέρκελ: Είναι για εμάς θέμα αρχής η δέσμευση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε με μια αιχμηρή δήλωση στις κατηγορίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προχώρησε, μάλιστα, σε σκληρή κριτική απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την φίμωση του Τύπου στην Τουρκία.

Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε το Βερολίνο ότι ακύρωσε την ομιλία του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης σε γερμανική πόλη επειδή δεν επιθυμεί την ανάδειξη μιας ισχυρής Τουρκίας.

«Η νομική κατάσταση στη Γερμανία είναι αυτή ακριβώς: διαθέτουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Οι κοινότητες έχουν αρμοδιότητες, οι περιφέρειες έχουν αρμοδιότητες και το ομοσπονδιακό Κράτος έχει αρμοδιότητες. Αναφορικά με την οργάνωση εκδηλώσεων, οι άδειες αποφασίζονται σε κοινοτικό επίπεδο» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης από την Τύνιδα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Η Άγκυρα κατηγόρησε επίσης το Βερολίνο ότι εργάζεται με στόχο την ήττα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του, μετά την ακύρωση δύο συγκεντρώσεων υποστήριξής του στη Γερμανία όπου επρόκειτο να μεταβούν δύο υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Μέρκελ από την πλευρά της κατήγγειλε τις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, αναφέροντας ιδίως την υπόθεση του ανταποκριτή στην Τουρκία της εφημερίδας Die Welt, του Ντενίζ Γιουτζέλ, που προφυλακίστηκε με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» προπαγάνδας.

«Είναι για εμάς θέμα αρχής η δέσμευση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στη Γερμανία. Και πιστεύω ότι είναι επίσης από την πλευρά μας ενδεδειγμένο να ασκούμε κριτική στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου» στην Τουρκία, υπογράμμισε.

«Η ελευθεροτυπία στην υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ δεν διασφαλίστηκε με τον προσήκοντα τρόπο».

Πριν από την Άνγκελα Μέρκελ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας είχε ήδη απορρίψει τις κατηγορίες εκ μέρους της Άγκυρας.

«Πρόκειται για μια απόφαση (αυτή της ακύρωσης των συγκεντρώσεων) στην οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε καμία επιρροή και ούτε θα μπορούσε να έχει καθώς εμπίπτει στη δικαιοδοσία του δήμου ή της περιφέρειας στην οποίας δεν μπορούμε να ασκήσουμε καμία επιρροή» τόνισε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου