ΔΙΕΘΝΗ

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τα πάνω-κάτω σε Γερμανία και Γαλλία

οι-δημοσκοπήσεις-φέρνουν-τα-πάνω-κάτω-575736

Μάρτιν Σουλτς και Εμμανουέλ Μακρόν θεωρούνται, από αντίστοιχες γερμανικές και γαλλικές δημοσκοπήσεις, ως οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, αν γίνονταν αυτή τη στιγμή εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, καταγράφει προβάδισμα μιας εκατοστιαίας μονάδας για τους Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς.

Το SPD συγκεντρώνει το 31% της πρόθεσης ψήφου έναντι 30% των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 12%, ενώ το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) βρίσκεται στην τέταρτη θέση συγκεντρώνοντας το 10% της πρόθεσης ψήφου.

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει ότι το κόμμα της γερμανικής κεντροαριστεράς συνεχίζει να ισχυροποιείται αφότου εξέλεξε ηγέτη του τον Σουλτς.

Το SPD, ήσσων εταίρος του υπό την Μέρκελ κυβερνητικού συνασπισμού, υπολειπόταν επί χρόνια των συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις και η τελευταία φορά που είχε κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές ήταν το 2002, υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Αντίστοιχη δημοσκόπηση απ’ τον γαλλικό οργανισμό δημοσκοπήσεων Opinionway δείχνει τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν να κερδίζει με διαφορά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ηγέτη της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Η δημοσκόπηση έδειξε πως αυτοί οι δύο θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο, όπου ο Μακρόν θα κερδίσει το 65% των ψήφων και η Λεπέν το 35%.

Η δημοσκόπηση θεωρεί πως η Λεπέν θα έρθει πρώτη στον πρώτο γύρο με 26%, με τον Μακρόν στο 23% και το πρώην φαβορί Φρανσουά Φιγιόν στην τρίτη θέση με 20% -όπερ και σημαίνει πως ο Φιγιόν αποκλείεται από τον πρώτο γύρο.

Θυμίζουμε πως αυτή την ώρα, 17:00 (ώρα Ελλάδας), ο Φιγιόν θα δώσει συνέντευξη Τύπου με αφορμή την εμπλοκή του σ’ ένα σκάνδαλο περί αργομισθίας της συζύγου του με χρήματα των φορολογουμένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου