ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβιανοί αντάρτες απελευθερωσαν όμηρο πρώην βουλευτή

κολομβιανοί-αντάρτες-απελευθερωσαν-578505

Οι αντάρτες του ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης) απελευθέρωσαν όμηρό τους πρώην βουλευτή, τον Οντίν Σάντσες. Αυτό ήταν και ένα από τα προαπαιτούμενα που έθετε η κυβέρνηση του προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος προκειμένου να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα επίσημα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει δεσμευθεί ότι θα απονεμηθεί χάρη σε δύο «γκεριγέρος» του ELN που βρίσκονται στη φυλακή.

Ο Οντίν Σάντσες, 61 ετών, πρώην βουλευτής που εκπροσωπούσε την περιοχή Τσόκο είναι ήδη ελεύθερος. Κρατείτο όμηρος από τα μέλη της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, εδώ και περίπου 10 μήνες, στη ζούγκλα του πιο φτωχού νομού της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο Σάντσες αναμενόταν να φθάσει συνοδευόμενος από τα μέλη «ανθρωπιστικής επιτροπής» με ελικόπτερο στην πόλη Κιμπντό, την πρωτεύουσα του νομού Τσόκο. Ο ELN είχε δεσμευθεί ότι θα απελευθέρωνε τον Σάντσες, ο οποίος είχε παραδοθεί οικειοθελώς στους αντάρτες τον περασμένο Απρίλιο προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο αδελφός του, Πατροσίνιο, όμηρος των ανταρτών επί σχεδόν τρία χρόνια και βαριά άρρωστος.

Η λεγόμενη δημόσια φάση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης του κ. Σάντος και του ELN αναμένεται να αρχίσει την Τρίτη στο Κίτο, έπειτα από τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες οι οποίες διεξάγονταν μυστικά από τον Ιανουάριο του 2014.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου