ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς

ρουμανία-μεγάλες-διαδηλώσεις-κατά-τη-580722

Μεγάλες διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις της Ρουμανίας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, καθώς τουλάχιστον 250.000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε ένα κυβερνητικό διάταγμα. Αυτό προβλέπει χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης και θεωρείται η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα έπειτα από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2007.

Όπως μετέδωσαν αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες έπειτα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα, το 1989.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (CSM) κατέθεσε προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο ενάντια στο διάταγμα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Σορίν Γκριντεάνου.

Περίπου 130.000-150.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ έξω από το κτήριο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Βουκουρέστι, ενώ ακόμη 100.000 έως 150.000 πολίτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, διαδήλωσαν σε άλλες 55 πόλεις της χώρας.

Το διάταγμα εγκρίθηκε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

«Αποσύρετέ το και μετά φύγετε», «Κλέφτες, κλέφτες», φώναζαν οι διαδηλωτές, με πολλούς εξ αυτών να κραδαίνουν τη σημαία της Ρουμανίας.

Το κυβερνητικό διάταγμα, αν εγκριθεί -όπως εκτιμάται- εντός 10 ημερών, θα επιτρέψει μεταξύ άλλων σε πολλούς πολιτικούς να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.

Έτσι θα τερματιστεί η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Ρουμανίας Λίβιου Νταγκνέα, ο οποίος κατηγορείται ότι άσκησε πολιτική επιρροή για να διασφαλίσει την κρατική μισθοδοσία δύο ανθρώπων που εργάζονταν στο κόμμα του το χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 και 2013.

(zougla.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου