ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Δημοσκόπηση ρίχνει τα φτερά του Μπενουά Αμόν. Θα τα βρει μπαστούνια

γαλλία-δημοσκόπηση-ρίχνει-τα-φτερά-το-584412

Μπορεί ο Μπενουά Αμόν να τρίβει τα χέρια του μετά τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν χτες στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, όμως η πρώτη δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά την επικράτησή του δείχνει πως την ημέρα της κάλπης θα τα βρει «μπαστούνια», καθώς στον πρώτο γύρο η Λεπέν διατηρεί προβάδισμα έναντι του Φρανσουά Φιγιόν και του Εμανουέλ Μακρόν με τους δύο άντρες να δίνουν μάχη «στήθος με τη στήθος», διεκδικώντας τη δεύτερη θέση.

«Ένας Αριστερός της Αριστεράς», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Liberation, αναφερόμενος στον νέο ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο οποίος, όμως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kantar Sofres- One Point για λογαριασμό των Le Figaro, RTL και LCI, δεν είναι απειλή για κανέναν αφού δεν περνά στον δεύτερο γύρο.

Ο ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν και ο Εμανουέλ Μακρόν, αρχηγός του κινήματος En Marche (Εμπρός) καταλαμβάνουν ποσοστά 22% και 21% αντίστοιχα με την επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, να έρχεται πρώτη με ποσοστό 25%.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη 26 και 27 Ιανουαρίου έδειξε επίσης πως ο νέος ηγέτης των Σοσιαλιστών αποσπά ποσοστό 15% καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση ενώ, το ιστορικό στέλεχος της γαλλικής Αριστεράς , Ζαν Λικ Μελανσόν αποσπά ποσοστό 10%.

«Τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, μπορούμε να μιλάμε για κόντρα μεταξύ Φιγιόν και Μακρόν», εξηγεί στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο Εμανουέλ Ριβιέρ, γενικός διευθυντής τoυ ινστιτούτου France de Kantar Public.

Στον δεύτερο γύρο, αν το παιχνίδι κριθεί μεταξύ Λεπέν και Φιγιόν, τότε ο δεύτερος αποσπά 60% και η πρώτη 40% . Αντιθέτως, αν το παιχνίδι κριθεί μεταξύ Λεπέν και Μακρόν, τότε η πρώτη τρώει τη σκόνη του δεύτερου (65% Μακρόν έναντι 35% Μακρόν ).

Με λίγα λόγια, η Λεπέν είτε βρεθεί αντιμέτωπη με Μακρόν είτε με Φιγιόν θα ηττηθεί από τον αντίπαλό της.

Τέλος, σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο περάσουν οι δύο πολιτικοί άντρες, ο Εμανουέλ Μακρόν κερδίζει τον Φιγιόν με 58% (έναντι 42%).

(protothema.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου