ΔΙΕΘΝΗ

Μπλόκο στο διάταγμα του Τραμπ για τους πρόσφυγες

μπλόκο-στο-διάταγμα-του-τραμπ-για-τους-585668

Η πρώτη ήττα του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήρθε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης το οποίο «μπλόκαρε» την απέλαση προσφύγων και άλλων μουσουλμάνων, που είχαν παγιδευτεί σε πολλά αμερικανικά αεροδρόμια το Σάββατο μετά το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Ο Τραμπ είχε υπογράψει το εν λόγω διάταγμα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το οποίο εμπόδιζε την είσοδο στις ΗΠΑ μουσουλμάνων από επτά χώρες, ακόμη και αν είναι κάτοχοι νόμιμης βίζας.

Ο κόσμος που είχε μαζευτεί έξω από το δικαστήριο ξέσπασε σε πανηγυρισμούς, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση.

Το ίδιο συνέβη και με τους χιλιάδες διαδηλωτές στα διεθνή αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι που κατέθεσαν μήνυση κατά της κυβέρνησης είπαν πως η απόφαση, που ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του δικαστηρίου αργά το απόγευμα του Σαββάτου, θα επηρεάσει πάνω από εκατό ανθρώπους, που βρισκόντουσαν υπό κράτηση σε αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Η απόφαση θα έχει ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.

Μουσουλμάνοι με βίζα παραμονής στις ΗΠΑ αφήνονται ελεύθεροι και βγαίνουν από το αεροδρόμιο Dulles της Ουάσινγκτον.

Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους

Χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν νωρίτερα στα διεθνή αεροδρόμια JFK της Νέας Υόρκης, LAX του Λος Άντζελες, SFO του Σαν Φρανσίσκο, Οχέρ του Σικάγο και Dulles της Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν ενάντια στο ξενοφοβικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ, που διακόπτει την εισδοχή όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και απαγορεύει για 90 ημέρες την είσοδο πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Συρία, Σουδάν και Σομαλία) στο αμερικανικό έδαφος, ακόμη και αν κατέχουν νόμιμη βίζα.

Οι πρώτοι διαδηλωτές εμφανίστηκαν στο JFK της Νέας Υόρκης το απόγευμα του Σαββάτου, τοπική ώρα, και μέχρι το βράδυ είχαν πολλαπλασιαστεί.

Το ίδιο άρχισε να συμβαίνει και σε άλλα διεθνή αεροδρόμια των ΗΠΑ, όπου υπήρχαν μουσουλμάνοι κάτοικοι ΗΠΑ με νόμιμη βίζα, οι οποίοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα.



Σικάγο


αεροδρόμιο SFO Σαν Φρανσίσκο


αεροδρόμιο SFO Σαν Φρανσίσκο

Στη Νέα Υόρκη η Αστυνομία ανέλαβε δράση και έκλεισε τη γραμμή του Μετρό προς το Αεροδρόμιο JFK, επειδή η ροή του κόσμου, που μάθαινε για τη διαμαρτυρία μέσω των social media και ήθελε να συμμετάσχει, αυξανόταν διαρκώς.

Μετά από μερικές ώρες αποκλεισμού η Αστυνομία επέτρεψε τη λειτουργία της γραμμής του Μετρό προς το αεροδρόμιο, μετά από παρέμβαση του δημάρχου Κουόμο.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους έξω από τα αεροδρόμια, μέχρι να επιτραπεί στους μουσουλμάνους με νόμιμη βίζα να πάνε στις οικογένειές τους.


Εθελοντές δικηγόροι καθισμένοι στο πάτωμα ετοιμάζουν αιτήσεις για τους κρατούμενους στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου