ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Από εδώ και εμπρός, πρώτα η Αμερική

τραμπ-από-εδώ-και-εμπρός-πρώτα-η-αμερι-595003

Τους βασικούς άξονες της φιλοσοφίας του και της πολιτικής που θα ακολουθήσει την επόμενη τετραετία, παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του ομιλία ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στον πλανήτη, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «Όταν η Αμερική είναι ενωμένη, η Αμερική είναι ασταμάτητη» και ότι ο Θεός να βοηθήσει τη χώρα του.

Η εξουσία στον λαό

Απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό και χρησιμοποιώντας λαϊκιστικά στοιχεία στον λόγο του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τους διαβεβαίωσε ότι η εξουσία θα επανέλθει στα χέρια τους, δηλώνοντας ότι «σήμερα δεν μεταφέρουμε μόνο την εξουσία από το ένα κόμμα στο άλλο… μεταφέρουμε την εξουσία από την Ουάσιγκτον και την δίνουμε πίσω σε εσάς, τους πολίτες».

Συμπλήρωσε, δε, λέγοντας: «Από τούδε και στο εξής, πρώτα η Αμερική […]. Κάθε μου επιλογή θα γίνεται για να προστατευτούν οι αμερικανοί εργαζόμενοι και οι αμερικανικές οικογένειες […]. Αυτή η προστασία θα οδηγήσει σε μεγάλη ευημερία και δύναμη. Θα παλέψω για εσάς με κάθε μου ανάσα και ποτέ δεν θα σας απογοητεύσω. Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν και πάλι να κερδίζουν, να κερδίζουν όπως ποτέ άλλοτε… Θα φέρω πίσω τις δουλειές μας. Θα επαναφέρω τα σύνορά μας. Θα φέρω πίσω τον πλούτο μας. Και θα φέρουμε πίσω τα όνειρά μας».

Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μία μικρή ομάδα στην Ουάσιγκτον, η οποία έχει αποκομίσει όλα τα οφέλη, όπως είπε, ενώ οι πολίτες επιβαρύνθηκαν από απώλειες.

«Το κατεστημένο προστάτευσε τον εαυτό του αλλά όχι τους πολίτες αυτής της χώρες. Οι νίκες τους δεν ήταν δικές μας νίκες. Οι θρίαμβοί τους δεν ήταν και δικοί σας. Ενώ εκείνοι γιόρταζαν στην πρωτεύουσα του έθνους, οι οικογένειές μας δεν μπορούσαν» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά αλλάζουν, εδώ και από τώρα. Γιατί αυτή η στιγμή είναι η δική σας στιγμή. Σας ανήκει. Αυτή είναι η δική σας ημέρα, η δική σας γιορτή και αυτή είναι η δική σας Αμερική, η χώρα σας».

Προσπάθεια να φανεί ενωτικός

Σε μία ακόμη απόπειρα να φανεί ενωτικός μετά από την μακρά και διχαστική προεκλογική εκστρατεία, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «εμείς, οι πολίτες των ΗΠΑ ενωνόμαστε τώρα σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και να αποκαταστήσουμε τις υποσχέσεις προς όλους τους ανθρώπους. Μαζί, θα ορίσουμε την πορεία των ΗΠΑ και του κόσμου για πολλά, πολλά χρόνια. Μαζί θα αποφασίσουμε το μέλλον των ΗΠΑ. Θα τα καταφέρουμε».

«Ανεξαρτήτως χρώματος και φύλου, όλοι έχουμε τις ίδιες ελευθερίες, όλοι χαιρετίζουμε την ίδια σημαία» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και κάνοντας εμφανή στροφή σε σχέση με τις προεκλογικές δηλώσεις του, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων είπε: «Είτε είμαστε μαύροι, είτε μιγάδες και λευκοί, όλοι χύνουμε το κόκκινο αίμα των πατριωτών».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τρομοκρατίας, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε να «εξαλείψει» την «εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία», ενώνοντας τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της.

«Θα ενισχύσουμε τις παλιές μας συμμαχίες και θα συγκροτήσουμε νέες. Και θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της εξτρεμιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε από προσώπου γης» τόνισε προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να αναφερθεί και στον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας «Είμαστε ευγνώμονες στους Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα», οι οποίοι, όπως συμπλήρωσε «υπήρξαν εξαίρετοι».

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου