ΔΙΕΘΝΗ

Η λίστα του Τραμπ: Τα 10 πράγματα που τρέμει όλος ο πλανήτης

η-λίστα-του-τραμπ-τα-10-πράγματα-που-τρέμ-595420

H νέα αμερικανική προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι πιθανότατα η καλύτερη περίοδος για τους πολίτες των ΗΠΑ. Τουλάχιστον για αυτούς που πιστεύουν στην ύπαρξη μιας υγιούς κοινωνίας των πολιτών, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της καταπολέμησης του ρατσισμού και του σεξισμού. Ούτε μάλλον για τον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, αμερικανών και μη, εάν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιήσει ορισμένα μόνο από αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα κάνει τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του, τότε το πρόσωπο της Αμερικής αλλά και όλου του πλανήτη θα αλλάξει ριζικά. Προς το χειρότερο.

Ιδού λοιπόν η λίστα του Τραμπ με τα δέκα πράγματα που φαίνεται πως τρομάζουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των ΗΠΑ.

1) Ιατρική περίθαλψη

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Τραμπ κατ’επανάληψη υποστήριξε ότι θα ανακαλέσει το νόμο για το Obamacare.

Στην περίπτωση που πράγματι προχωρήσει στην κατάργηση ή ακόμη και τον περιορισμό του Obamacare, τότε εκατομμύρια Αμερικανοί ενδέχεται να χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

2) Συνοριακοί έλεγχοι

Ο Τραμπ έχει τονίσει ότι η ασφάλεια των συνόρων είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητές του. Έχει υποστηρίξει ακόμη ότι θα ρυθμίσει το συγκεκριμένο ζήτημα την πρώτη ημέρα της προεδρίας του. «Η χώρα μου θα έχει ασφαλή σύνορα από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβω την προεδρία» ανέφερε στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Bild και τους Times του Λονδίνου. «Ένα από τα πρώτα διατάγματα που θα υπογράψω την πρώτη ημέρα που θα αναλάβω, τη Δευτέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, θα αφορά το εν λόγω ζήτημα και θα αλλάξει τα πράγματα αναφορικά με την προστασία των συνόρων» είχε τονίσει.

Ο Τραμπ έχει κάνει συγκεκριμένες δηλώσεις για το θέμα, σημειώνοντας ότι η προστασία των συνόρων με το Μεξικό είναι κομβική. Κάθε σκέψη για ανέγερση ενός τείχους, πάντως, προϋποθέτει την έγκριση του Κογκρέσου.

4) Εμπόριο

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ΤPP (Trans-Pacific Partnership), αποκαλώντας την «καταστροφή για τη χώρα».

«Θα διαπραγματευτούμε διμερείς εμπορικές συμφωνίες που θα φέρουν δουλειές και πάλι στην Αμερική» έχει τονίσει.

5) Περιβάλλον και Eνέργεια

«Στο θέμα της ενέργειας θα ακυρώσω τους περιορισμούς που “σκοτώνουν” τις θέσεις εργασίας» είχε δηλώσει ο νέος αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές σε ποιους περιορισμούς αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι η έννοια «global warming» δημιουργήθηκε από τους Κινέζους προκειμένου να κάνουν μη ανταγωνιστική την αμερικανική βιομηχανία.

Έχει επίσης δεσμευτεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

6) Οικονομία

Όπως έχει δηλώσει ο Τραμπ, σκοπεύει να δημιουργήσει έναν κανόνα που θα λέει ότι για κάθε νέο περιορισμό στη δράση των επιχειρήσεων, δύο άλλοι θα πρέπει να καταργηθούν. Έχει πει στο παρελθόν ότι θέλει να καταργήσει την Dodd-Frank Act που δημιουργήθηκε μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κραχ. Επιπρόσθετα, οι διακηρύξεις περί οικονομικού προστατευτισμού και εθνικισμού έχουν δημιουργήσει ένα έντονο κλίμα φόβου, με πολλούς οργανισμούς και think tank να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο «εμπορικών πολέμων» με την Κίνα ή και άλλες χώρες.

6) Επανεξέταση των προγραμμάτων χορήγησης Visa

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα βάλει τέλος στην παράνομη μετανάστευση, ενώ έχει δηλώσει ότι θα απαγορεύσει πλήρως τη μετανάστευση από χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την τρομοκρατία. «Θα ερευνήσω όλες τις καταχρήσεις στα προγράμματα χορήγησης βίζας που πλήττουν τον αμερικανό εργαζόμενο» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.

7) Ομάδα αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Τραμπ, θα δημιουργήσει μια ομάδα που θα αποτελείται από στρατιωτικούς, αστυνομικούς και υπάλληλους του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να προστατεύσει τις ΗΠΑ από τον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων. Μεταξύ των στόχων αυτής της ομάδας είναι και η ενδυνάμωση του τμήματος hacking του αμερικανικού στρατού.

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρείται ότι ήδη διαθέτει τα πιο εξελιγμένα εργαλεία hacking σε όλο τον πλανήτη.

8) Αλλαγή εξωτερικής πολιτικής

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι ως πρόεδρος μπορεί να μην εγγυηθεί προστασία σε χώρες του ΝΑΤΟ που θα δεχθούν επίθεση. Σε συνέντευξή του πριν το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών πέρυσι, ανέφερε ότι θα προσφέρει βοήθεια μόνο εάν η συγκεκριμένη χώρα έχει τηρήσει τις «υποχρεώσεις» της απέναντι στην Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία. Θιασώτης της λογικής «Πρώτα η Αμερική» και στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην Ευρώπη και την Ασία εάν οι συμμαχικές δυνάμεις δεν δαπανήσουν περισσότερα για την προστασία των αμερικανών. Εκτενώς έχουν σχολιαστεί και οι θέσεις του Τραμπ για τη Ρωσία. «Εάν η Ρωσία πραγματικά μας βοηθά, γιατί να βάζουμε κυρώσεις;» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη στην Wall Street Journal.

9) Μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας

Η σχέση του Τραμπ με τις μυστικές υπηρεσίες έχει επιδεινωθεί την τελευταία περίοδο μετά τα στοιχεία σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές και τις διαρροές ότι η Ρωσία διαθέτει στοιχεία με τα οποία θα μπορούσε να εκβιάσει τον νέο αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ένα από τα σχέδια του νέου προέδρου είναι να περιορίσει τον αριθμό των μελών του Γραφείου της Εθνικής Ασφάλειας, καθώς σύμφωνα με την Wall Street Journal, θεωρεί ότι έχει πολιτικοποιηθεί υπέρ το δέον.

10) To τέλος των ΜΜΕ

Από την επαύριο της εκλογής του ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι θα προτιμούσε να διατηρήσει μακριά του τα ΜΜΕ. Σύμφωνα με την «παράδοση», μια ομάδα διαπιστευμένων δημοσιογράφων ακολουθούν τόσο τον απερχόμενο όσο και τον νέο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Σε περισσότερες από μία περιστάσεις ο Τραμπ αρνήθηκε κάτι τέτοιο. Πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για πρώτη φορά δύο μήνες μετά την εκλογή του. Και κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνέντευξης, έκανε σαφές τι πιστεύει για ορισμένα μέσα. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει τα ΜΜΕ, ο Τραμπ αναμένεται να κάνει τα σχόλια που επιθυμεί ως πρόεδρος κάνοντας χρήση του twitter.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου