ΔΙΕΘΝΗ

Τραγωδία με χιονοστιβάδα στην Ιταλία: Θάφτηκαν ζωντανοί 30 άνθρωποι σε ξενοδοχείο

τραγωδία-με-χιονοστιβάδα-στην-ιταλία-597475

Τριάντα άνθρωποι θάφτηκαν ζωντανοί στο χιόνι στην Ιταλία όταν χιονοστιβάδα καταπλάκωσε ξενοδοχείο στην επαρχία Αμπρούτσο, στην Πεσκάρα, μετά τις σεισμικές δονήσεις που έπληξαν χθες την κεντρική Ιταλία εντάσεως από 5,3 έως 5,7 Ρίχτερ.

Ο επίσημος απολογισμός έως τώρα είναι 4 νεκροί, οι τρεις έχουν ήδη ανασυρθεί από τους άνδρες έρευνας και διάσωσης που έσπευσαν στο σημείο, ενώ ένας ακόμη έχει εντοπιστεί αλλά δεν έχει ανασυρθεί.

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν έχουν σβήσει οι ελπίδες για να εντοπιστεί κάποιο άτομο ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια και τους πάγους.

Όπως ανέφεραν από την πρώτη στιγμή οι διασώστες που έφθασαν, δεν ακούγονται φωνές από τους πελάτες και τους εργαζόμενους που είχαν εγκλωβιστεί εκεί, αλλά φαίνεται φως. «Φωνάζουμε δυνατά, αλλά δεν απαντά κανείς», έλεγαν αργότερα.

Ούτε τα εκπαιδευμένα σκυλιά δεν έχουν εντοπίσει κάποιον ζωντανό

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να εντοπίσουν επιζώντες στο ξενοδοχείο Rigopiano.

Το ξενοδοχείο καταπλακώθηκε χθες από χιονοστιβάδα και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μέρος του κτιρίου μετακινήθηκε κατά δέκα μέτρα.

Πριν από λίγο, ο δήμαρχος της περιοχής Φαρίντολα δήλωσε ότι ανασύρθηκε και δεύτερος νεκρός από τα συντρίμμια.

Ο επικεφαλής διασώστης μιλώντας στο ANSA απο το πρωί σημείωσε: «Υπάρχουν πολλοί νεκροί». Η χιονοστιβάδα, που προκλήθηκε μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων, καταπλάκωσε το ξενοδοχείο Rigopiano, στην περιοχή Φαρίντολα που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Γκραν Σάσσο, στην ευρύτερη περιοχή της Πεσκάρα. Ενα τμήμα του ξενοδοχείου έχει καταρρεύσει, ένα άλλο έχει καταπλακωθεί απ’ το χιόνι. Παράλληλα, προκάλεσε, και την διακοπή της ηλεκτροδότησης, με θερμοκρασία η οποία την νύχτα αγγίζει συχνά τους οκτώ βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Το ξενοδοχείο απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από το πλησιέστερο χωριό και από χθες το πρωί είχαν διακοπεί οι τηλεφωνικές συνδέσεις. Το συναγερμό σήμαναν πελάτες του ξενοδοχείου. «Βοηθήστε μας, θα πεθάνουμε από το κρύο», έγραψαν σε sms στην Αστυνομία.

Σοκ εντωμεταξύ προκαλούν τα πρώτα πλάνα από το εσωτερικό του ξενοδοχείου. Χιόνι, μπάζα, γυαλιά και πέτρες, ότι δηλαδή παρέσυρε και σάρωσε στο πέρασμά της η χιονοστιβάδα, η οποία κατά μαρτυρίες, ήταν τεράστια, και πρωτοφανούς έντασης καθώς κατέβαινε ανάμεσα στα δέντρα του δάσους.

Σε λίγη ώρα, αναμένεται να φτάσει με ελικόπτερο, στο σημείο της τραγωδίας και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Είμαστε όλοι με κομμένη την ανάσα, και ελπίζουμε να μπορέσουν να βρεθούν επιζώντες», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε παράλληλα από τους καθολικούς επισκόπους της Ιταλίας, να προσφέρουν όλη την δυνατή βοήθεια, ώστε να αντιμετωπισθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία δημιουργήθηκε λόγω των συνεχών χιονοπτώσεων και των τεσσάρων ισχυρών σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν χθες στην κεντρική Ιταλία.

Βρίσκονταν όλοι στο λόμπι, ετοιμάζονταν να φύγουν

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ένοικοι του εν λόγω ξενοδοχείου ήθελαν να φύγουν από χθες και όπως αποκάλυψε ένας από αυτούς που διεσώθησαν (γιατί ήταν έξω) όλοι τους βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο λόμπι, με τις βαλίτσες τους. «Περιμέναμε το εκχιονιστικό να ανοίξει δρόμο. Αρχικά μας είχαν πει ότι ο δρόμος θα άνοιγε στις 3, αλλά αναβλήθηκε για τις 7 το απόγευμα. Μας πρόλαβε η χιονοστιβάδα που χτύπησε στις 17:30».

Συγκλονιστική μαρτυρία

Ενας ένοικος του ξενοδοχείου, μάγειρας στο επάγγελμα που έκανε τις διακοπές του εκεί με την οικογένειά του, σώθηκε καθώς την ώρα που χτύπησε η χιονοστιβάδα βρισκόταν εκτός του ξενοδοχείου. Την είδε να έρχεται και έτρεξε να σωθεί μαζί με τον συντηρητή του ξενοδοχείου. Οπως ο ίδιος είπε συγκλονισμένος μιλώντας σε άνδρες που έχουν σπεύσει για βοήθεια ««Eχασα τα πάντα. Εκεί κάτω είναι η γυναίκα μου και τα δυο παιδιά μου, η Λουδοβίκα 6 ετών και ο Τζιανφίλιππο 8 ετών».

Οπως είπε, επίσης, μόλις έφθασαν με τον συντηρητή έξω από το ξενοδοχείο αντίκρυσαν ένα τείχος χιονιού και από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν άκουσαν καμία φωνή, παρά μόνο σιωπή.

Είδαν τη χιονοστιβάδα να έρχεται, μπήκαν στο αυτοκίνητο και σώθηκαν

Δύο άτομα που είδαν την χιονοστιβάδα να έρχεται (βρίσκονταν εκτός του ξενοδοχείου) σώθηκαν μπαίνοντας μέσα σε αυτοκίνητο, έξω από το ξενοδοχείο. Το ένα απ’ τα δύο άτομα που σώθηκαν νοσηλεύεται με υποθερμία σε νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε με ελικόπτερο. Η κατάστασή του είναι σοβαρή, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Βίντεο από τον τόπο της τραγωδίας από ελικόπτερο

Το ξενοδοχείο που έπεσε η χιονοστιβάδα.

Αυτό είναι τo ξενοδοχείο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου