ΔΙΕΘΝΗ

Το προφίλ του μακελάρη του Ρέινα: Ουζμπέκος, μιλάει 4 γλώσσες, αδίστακτος τζιχαντιστής

το-προφίλ-του-μακελάρη-του-ρέινα-ουζμπ-599393

Οπως είναι γνωστό, συνελήφθη χθες Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη, σε κοινή επιχείρηση της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης το βράδυ της πρωτοχρονιάς, στο νυχτερινό κλαμπ «Reina» που σκότωσε 39 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Επειτα από ένα ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Τουρκία που διήρκησε δύο εβδομάδες, σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Ουζμπέκου τρομοκράτη, ενώ ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίν Σαχίν έδωσε στοιχεία για την ταυτότητα του.

Σύμφωνα με τον Σαχίν, το όνομα του δράστη της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα είναι Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ. Είναι ένας άνδρας που έχει γεννηθεί στο Ουζμπεκιστάν το 1983, μιλά τέσσερις γλώσσες και είχε εισέλθει παρανόμως στην Τουρκία από τα ανατολικά σύνορα.

Το όνομα του δράστη, ο οποίος σύμφωνα με τον Σαχίν έχει παραδεχθεί την πράξη του, είχε μεταδώσει από χθες το βράδυ το πρακτορείο Anadolou, ενώ το πρακτορείο Dogan μετέδωσε ότι χρησιμοποιούσε το κωδικό όνομα Αμπού Μοχαμάντ Χορασανί και ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Τουρκίας και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχαν ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη της επίθεσης ως έναν Ουζμπέκο 34 ετών, που ήταν μέλος του παρακλαδιού ΙΚ στην Ασία, σύμφωνα με τα άρθρα που παρουσιάστηκαν στον τουρκικό Τύπο στις 8 Ιανουαρίου.

Όπως εξήγησε ο Σαχίν, ο Μασαρίποφ, είχε εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν, ενώ τα δακτυλικά του αποτυπώματα ταιριάζουν με αυτά που βρέθηκαν στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη στιγμή της σύλληψης του μακελάρη:

Όπως αποκαλύπτει η Χουριέτ, το διαμέρισμα στο οποίο κρυβόταν ο μακελάρης ήταν πολυτελές και είχε νοικιαστεί από τους συνεργούς του που τον έκρυβαν εδώ και σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα κατά την έφοδο της αστυνομίας ο δράστης επιχείρησε να κρυφτεί κάτω από το κρεβάτι.

Σύμφωνα με τις πηγές της αστυνομίας που επικαλούνται τουρκικά ΜΜΕ, ο Μασαρίποφ παραδέχθηκε στις αστυνομικές αρχές ότι εκείνος ήταν που είχε διαφύγει σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα, σε συγκρότημα κατοικιών, μαζί με τον 4 ετών γιο του. Η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή, αλλά ο Ουζμπέκος τρομοκράτης κατάφερε να διαφύγει, πριν την πραγματοποίηση της εισβολής στις κατοικίες, από τις οποίες συνελήφθησαν δεκάδες άτομα.

Οι φωτογραφίες της επιχείρησης

Από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική αστυνομία προκύπτει ότι ο τρομοκράτης προέβαλε αντίσταση, καθώς το πρόσωπό του είναι μελανιασμένο, ενώ κηλίδες αίματος διακρίνονται στα ρούχα του.

Από την άλλη το CNN Turk δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται 3 ακόμα συλληφθέντες από την επιχείρηση της αστυνομίας. Σύμφωνα με το Μέσο, συνολικά συνελήφθησαν 5 άτομα, ο Ουζμπέκος τρομοκράτης, 3 γυναίκες και ένας άντρας απότο Ιράκ και όχι από το Κιργιστάν όπως είχαν μεταφέρει αρχικά τα τουρκικά Μέσα. Η καταγωγή των υπολοίπων είναι από τη Σομαλία, τη Σενεγάλη και την Αίγυπτο, υποστηρίζει το CNN Turk. Ειδικότερα πρόκειται για τις Ντίνα Α. από την Σομαλία, Αΐσα Μ. από την Αίγυπτο και Τένε Τ. από την Σενεγάλη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας στο Reina χρησιμοποιούσε τις τρεις γυναίκες προκειμένου να τον προμηθεύουν τα απαραίτητα αλλά και να μην τραβάνε την προσοχή όλο το προηγούμενο διάστημα.

Υπενθυμίζουμε ότι η σύζυγος του Ουζμπέκου τρομοκράτη συνελήφθη σε επιχείρηση της αστυνομίας στις 12 Ιανουαρίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου