ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 38 νεκροί από το κύμα ψύχους στην Ευρώπη

τουλάχιστον-38-νεκροί-από-το-κύμα-ψύχους-604812

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι στην Πολωνία, από το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αν και σήμερα αρχίζει να υποχωρεί.
Η κακοκαιρία που προήλθε από τη Σκανδιναβία ήταν η αιτία για πολλά τροχαία δυστυχήματα, όπως συνέβη στη Γαλλία, όπου 4 Πορτογάλοι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 20 τραυματίστηκαν σε τροχαίο που σημειώθηκε χθες Κυριακή.

Την ίδια ημέρα 10 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στην Πολωνία, όπου το θερμόμετρο παρέμεινε σταθερά κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα το κυβερνητικό κέντρο εθνικής ασφάλειας (RCB).

Άλλοι 10 άνθρωποι είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους την Παρασκευή και το Σάββατο στη χώρα εξαιτίας του ψύχους. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι θερμοκρασίες αναμένεται να βελτιωθούν τις ερχόμενες ημέρες στην Πολωνία, αν και θα παραμείνουν κάτω από το μηδέν.

Την ίδια ώρα στην Τσεχική Δημοκρατία το κύμα ψύχους προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 6 ανθρώπων από την Παρασκευή, οι οποίοι ήταν στην πλειονότητά τους άστεγοι, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Οι 4 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στην Πράγα, όπου οι θερμοκρασία έπεσε στους -15 βαθμούς Κελσίου και οι άλλοι 2, ο ένας εκ των οποίων ήταν Σλοβάκος, στις Μπρνο και Καρβίνα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το κύμα ψύχους έχει αρχίσει να υποχωρεί στη δυτική Ευρώπη, μολονότι και σήμερα συνεχίζεται το κρύο στην Ιταλία όπου 2 νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν από τον Τύπο, ενός 82χρονου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του, το οποίο δεν είχε θέρμανση, κοντά στο Μπρίντιζι στη νότια Ιταλία, όπως και ενός 78χρονου που πέθανε ύστερα από την πτώση του, η οποία προκλήθηκε από αδιαθεσία που αισθάνθηκε λόγω του κρύου.

Την ίδια ώρα 7 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 5 άστεγοι, πέθαναν το Σαββατοκύριακο στην Ιταλία, σε πολλές περιοχές της οποίας τα σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά.

Πολικό ψύχος στα Βαλκάνια

Στην περιοχή των Βαλκανίων, οι θερμοκρασίες έπεσαν έως και στους -28 βαθμούς αυτό το Σαββατοκύριακο στην ΠΓΔΜ, όπου ένας 68χρονος άστεγος βρέθηκε νεκρός σε συνοικία των Σκοπίων.
Στη Σερβία, οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Κυριακή στην πόλη Σιένιτσα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου το θερμόμετρο έπεσε στους -33 βαθμούς Κελσίου και οι πλόες στον Δούναβη και τον Σάβο διεκόπησαν.

Στο Βελιγράδι, δεκάδες μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από το κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων βρήκαν καταφύγιο σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη κοντά στον σταθμό, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας στους -15 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

«Είναι πολύ σκληρό, κυρίως τη νύχτα», είπε ο Νιαμάτ Χαν, ένας 13χρονος Αφγανός. «Περιμένω εδώ και τρεις μήνες και δεν ξέρω πότε θα μπορέσω να συνεχίσω το ταξίδι μου», πρόσθεσε.

Οι μετανάστες αυτοί αρνούνται να πάνε στα επίσημα κέντρα υποδοχής φοβούμενοι ότι θα σταλούν πίσω στις χώρες από τις οποίες εισήλθαν στη Σερβία (τη Βουλγαρία ή την ΠΓΔΜ).

«Κανείς δεν μας βοηθάει, κάνει πολύ κρύο και διερωτώμαι πως θα αντέξουμε αυτήν την κατάσταση», σημείωσε ο Ισμαήλ Χικίμι, ένας 16χρονος Αφγανός.

Παράλληλα στη Λευκορωσία, δύο άνθρωποι πέθαναν την Κυριακή από το κρύο, καθώς η θερμοκρασία έπεσε στους -30 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και αναμένεται να ανέβει σήμερα στους -15.

Την ίδια ώρα το θερμόμετρο έδειχνε -25 βαθμούς Κελσίου στη Μόσχα, όπου περισσότεροι από 500 θαρραλέοι ποδηλάτες αψήφησαν το πολικό ψύχος και παρήλασαν στους -27 βαθμούς Κελσίου.
Τέλος στην Τουρκία ένα παχύ στρώμα χιονιού κάλυπτε σήμερα την Κωνσταντινούπολη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, προκαλώντας την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων και προβλήματα σε χιλιάδες ταξιδιώτες.

Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines αναγκάστηκε να ακυρώσει σήμερα 277 πτήσεις της που θα αναχωρούσαν από δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης, αφού είχε ήδη αναγκαστεί να ακυρώσει περισσότερες από 600 στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Την ίδια ώρα οι πλόες στον Βόσπορο διεκόπησαν εκ νέου τελείως σήμερα έπειτα από εντολή της ακτοφυλακής, παρά την επανάληψή τους χθες, εξαιτίας της κακής ορατότητας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου