ΔΙΕΘΝΗ

Ο νέος υπουργός του Τραμπ και οι μπίζνες σε Ελλάδα και Κύπρο

ο-νέος-υπουργός-του-τραμπ-και-οι-μπίζνε-639690

Τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο επενδυτή, γνωστό για τις αγορές προβληματικών επιχειρήσεων και πρόεδρο τις επενδυτικής εταιρείας «W.L. Ross & Co», Wilbur Ross, προκρίνει για τη θέση του υπουργού Εμπορίου, ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, επιβεβαιώνοντας ανάλογα δημοσιεύματα (Financial Times) των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ.

Ο David Lawder από την Washington, ο οποίος υπογράφει το ρεπορτάζ, επικαλείται ρεμπουμπλικανική πηγή ενώ γίνεται αναφορά και στο NBC News, σύμφωνα με το οποίο η σχετική ανακοίνωση θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σήμερα Τετάρτη.

Ο ίδιος πάντως ο Ross αρνήθηκε χθες να σχολιάσει στο Reuters τη σχετική φημολογία, ενώ το πρακτορείο σημειώνει ότι ο 78χρονος δισεκατομμυριούχος, ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Trump και οικονομικός του σύμβουλος και τον βοήθησε να διαμορφώσει βασικές πτυχές της προεκλογικής εκστρατείας του ειδικά όσον αφορά την εμπορική πολιτική.

Ο Αμερικανός επενδυτής πάντως είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο της Τράπεζας Κύπρου, ενώ μερίδιο μετοχών διαθέτει και στη Eurobank.

Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Wilbur Ross είχε καλέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αφήσει να προχωρήσει η τεράστια ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προειδοποιώντας ότι θα βλάψει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους καθώς και την πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίων.

«Το dilution για τους λίγους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι έχουν επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες το προηγούμενο έτος δεν είναι ο τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ελλάδα», είχε δηλώσει ο Ross στους Financial Times. «Θα χρειαστεί πολύς καιρός πριν επιστρέψουν οι ξένοι στην Ελλάδα», αν συμβεί κάτι τέτοιο, προειδοποίησε.

Ποιος είναι ο 78χρονος δισεκατομμυριούχος

Ο ίδιος ο Ross, έχει τοποθετηθεί κατά της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου του 1994 της Βόρειας Αμερικής με τον Καναδά και το Μεξικό και την είσοδο το 2001 της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, κατηγορώντας τες ως υπεύθυνες για την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε εργοστάσιο των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αντίκτυπο των εμπορικών συμφωνιών για την εταιρική Αμερική και τον αντίκτυπο των συμφωνιών αυτών στους Αμερικανούς πολίτες», είχε ισχυριστεί ο Ross σε συνέντευξή του φέτος στο CNBC.

Οι σχέσεις του Ross, του οποίου η περιουσία του εκτιμάται από το Forbes σε περίπου 2,9 δισ $, (είναι επικεφαλής της εταιρείας ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, W.L. Ross & Co στη Νέα Υόρκη) με τον Trump χρονολογούνται από το 1990, όταν ως ειδικός σύμβουλος για την ανάκαμψη της Rothschild and Co εργάστηκε για λογαριασμό των ομολογιούχων προκειμένου να αναδιαρθρώσει το χρέος εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων της από το καζίνο Ταζ Μαχάλ.

Το 2002, ο Ross μέσω της εταιρείας του ιδρύει ένα International Group χάλυβα προκειμένου να αναδιαρθρώσει πολλές υπό πτώχευση χαλυβουργίες, συμπεριλαμβανομένων των Βηθλεέμ χάλυβα, Acme Χάλυβα και LTV χάλυβα. Δύο χρόνια αργότερα πούλησε την εταιρεία έναντι 4,5 δισ. $. Ο Ross διατηρεί ένα μερίδιο στη μεγαλύτερη χαλυβουργική εταιρεία στον κόσμο, την Arcelor Mittal, και συμμετέχει στο διοικητικό της συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Reuters η Arcelor Mittal έχει ωφεληθεί από πρόσφατους δασμούς αντιντάμπινγκ και άρσης των επιδοτήσεων που επιβάλλονται από το Υπουργείο Εμπορίου ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων χάλυβα από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, την Τουρκία και άλλες χώρες.

Ο Ross, αναφέρει το δημοσίευμα, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με ερωτήσεις για την καταστροφή ναρκών τον Ιανουαρίου του 2006 σε ορυχείο στη Δυτική Βιρτζίνια, που σκότωσε 12 ανθρακωρύχους, από θυγατρική μιας εκ των εταιρειών του. Το ορυχείο είχε αναφερθεί για περισσότερες από 200 παραβιάσεις της ασφάλειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου