ΔΙΕΘΝΗ

Μαύρη Παρασκευή …κυριολεκτικά με δύο νεκρούς στις ΗΠΑ

μαύρη-παρασκευή-κυριολεκτικά-με-δύο-644065

Η καταναλωτική «τρέλα» της Black Friday μετατράπηκε σε εγκληματική μανία στις ΗΠΑ, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαπληκτισμών έξω από εμπορικά καταστήματα.

Το πρώτο θύμα ήταν ένας άντρας από το Ατλάντικ Σίτι, που δέχτηκε πυρά από άγνωστό έξω από εμπορικό κέντρο στο Νιού Τζέρσεϊ μετά από διαμάχη για μια θέση παρκαρίσματος.

Με τραύματα στο πόδι από όπλο νοσηλεύεται και ο αδελφός του θύματος. Η αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει το δράστη, ο οποίος αναζητείται…

Αντίστοιχο θανατηφόρο περιστατικό, πάλι μετά από διαμάχη για το παρκάρισμα, σημειώθηκε και στο Ρίνο έξω από πολυκατάστημα Walmart. Και αυτός ο δράστης εξαφανίστηκε, με τις αρχές να κάνουν έκκληση στους πολίτες να επικοινωνήσουν μαζί τους εάν γνωρίζουν πληροφορίες για τη δολοφονία.

«Είναι πραγματικά λυπηρό… Οι κόρες μου και εγώ συμμετέχουμε στη Black Friday εδώ και περίπου 10 χρόνια επειδή είναι διασκεδαστικό. Βγαίνουμε μόνο κορίτσια και προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τις ειδικές προσφορές. Τώρα, όμως, έχει αρχίσει να γίνεται τρομακτικό το πράγμα» δήλωσε μια καταναλώτρια, που βρισκόταν στο εμπορικό κέντρο του Νιού Τζέρσεϊ όταν δέχτηκαν πυρά οι δύο άντρες.

Κάποιος άλλος καταναλωτής είπε στο CBS ότι πρόκειται για τραγωδία.

Στριμωξίδι και ουρές

Από το πρωί, οι καταναλωτές των δυτικών χωρών περίμεναν υπομονετικά σε τεράστιες ουρές έξω από καταστήματα. Μόλις άνοιξαν οι πόρτες έκαναν κυριολεκτικά «ντου» προκειμένου να επωφεληθούν από τις μεγάλες προσφορές.

Οι εικόνες που μεταδίδουν από το πρωί τα ξένα ΜΜΕ παραπέμπουν σε περιόδους έκτακτης ανάγκης καθώς εκατοντάδες καταναλωτές σχηματίζουν ατελείωτες ουρές έξω από τα καταστήματα προτού καν ανοίξουν τις πόρτες τους για να προλάβουν να προμηθευτούν τα προϊόντα που είναι σε προσφορά.

Κάποιοι μάλιστα επέλεξαν να διανυκτερεύσουν κατασκηνώνοντας έξω από τα καταστήματα προκειμένου να είναι οι πρώτοι που θα εξυπηρετηθούν μόλις ανοίξουν οι πόρτες.

Ήδη, μέχρι χθες το απόγευμα η οικονομική αξία των πωλήσεων προϊόντων μέσω του διαδικτύου, είχε ξεπεράσει στις ΗΠΑ το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με πέρυσι.

Η Black Friday είναι μια αμερικάνικη ιδέα που ακολουθεί την «Ημέρα των Ευχαριστιών».
Ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερις μέρες μεγάλων εκπτώσεων και προσφορών, που φτάνουν μέχρι και το 80%.

Το όνομα Black Friday προέρχεται από τη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που εξορμούσαν στα καταστήματα για να κάνουν τα ψώνια τους.

Ουρές στα… site της Βρετανίας

H φετινή Black Friday αναμένεται να ξεπεράσει σε πωλήσεις το περσινό ρεκόρ και στη Βρετανία όπου οι ιστοσελίδες των βρετανών λιανεμπόρων -και σε μικρότερο βαθμό τα καταστήματά τους- κάνουν σήμερα από το πρωί χρυσές δουλειές καθώς οι καταναλωτές αναζητούν μανιωδώς εκπτωτικά προϊόντα.

Οι καταναλωτές αναζητούν προσφορές ενόψει των αναμενόμενων ανατιμήσεων των προϊόντων το 2017 καθώς η αποδυναμωμένη στερλίνα ωθεί στα ύψη το κόστος των εισαγωγών ασκώντας έτσι πιέσεις στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Η περυσινή χρονιά σηματοδότησε μία αλλαγή στη φύση της εισαγόμενης αυτής «μόδας» από τις ΗΠΑ. Απέφερε ρεκόρ εισπράξεων, όχι όμως στα καταστήματα αλλά στο ηλεκτρονικό εμπόριο καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να αποθαρρύνθηκαν εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και των σκηνών πανικού και χάους που είχαν διαδραματιστεί την ίδια μέρα το 2014.

Φέτος, οι καταναλωτές αναμένεται να επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο στις προσφορές των καταστημάτων στο Διαδίκτυο. Μάλιστα, πολλά καταστήματα σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις προσφορές για αρκετές μέρες ακόμη.

Η καταναλωτική κίνηση στη Βρετανία περιορίστηκε μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit.
Σε έρευνα που διενήργησε η εταιρεία διαπίστωσε ότι το 27% των ενήλικων βρετανών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μέσα στο σαββατοκύριακο μία αγορά με αφορμή την Black Friday και σκοπεύει να ξοδέψει κατά μέσο όρο 203 λίρες με το 77% των ερωτηθέντων να απαντάει ότι θα προτιμήσει τις ηλεκτρονικές αγορές έναντι του 17% που θα προτιμήσει τις προσφορές των καταστημάτων.

Μαύρη Παρασκευή κυριολεκτικά με δύο νεκρούς στις ΗΠΑ

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου