ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί η πρόεδρος της Νότιας Κορέας αγόρασε 364 βιάγκρα;

γιατί-η-πρόεδρος-της-νότιας-κορέας-αγό-644646

Όταν ο εκπρόσωπος της προέδρου της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν Χε δήλωσε πως το γραφείο της αγόρασε 364 χάπια βιάγκρα για την «ασθένεια του υψομέτρου», κάποιοι χρήστες του διαδικτύου αντέδρασαν με δυσπιστία.

«Τώρα καταλαβαίνω γιατί οι ηλικιωμένοι Κορεάτες θέλουν να κάνουν ορειβασία κάθε εβδομάδα» τουίταρε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Yonsei, John Delury.

Γιατί όμως η πρόεδρος της Νότιας Κορέας να κάνει κάτι τέτοιο;

Ένας ορειβάτης μεγάλου υψομέτρου και ένας εμπειρογνώμονας βιοχημείας δήλωσαν στο CNN πως το βιάγκρα χρησιμοποιείται μερικές φορές από ορειβάτες για να αποφευχθεί η ασθένεια του υψομέτρου, αν και η χρησιμότητά του δεν έχει αποδειχθεί κλινικά.

Ο βετεράνος Αυστραλός ορειβάτης, Άντριου Λοκ, που έχει ανέβει και στις 14 υψολότερες κορυφές του κόσμους, δήλωσε στο CNN πως άκουσε για πρώτη φορά από ορειβάτες να συζητούν τη χρήση βιάγκρα για τα πνευμονικά οιδήματα περίπου πριν από 14 χρόνια.

Το πνευμονικό οίδημα εμφανίζεται όταν υπάρχει συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες σε υψόμετρο, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον ορειβάτη να αναπνεύσει και δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

«Το όφελος στους ορειβάτες είναι πως αν κάποιος πάσχει από την ασθένεια του υψομέτρου… το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στην διαστολή αυτών των αιμοφόρων αγγείων και να απομακρύνει το υγρό από τους πνεύμονες» δήλωσε.

Διχασμένη η ιατρική κοινότητα
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου για το Υψόμετρο, η ασθένεια αυτή μπορεί να προκύπτει εξαιτίας τριών διαφορετικών προβλημάτων: την οξεία ασθένεια βουνού, το εγκεφαλικό οίδημα λόγω μεγάλου υψομέτρου και το πνευμονικό οίδημα λόγω υψομέτρου.

Για το πνευμονικό οίδημα, το Ινστιτούτο είπε πως ενώ το βιάγκρα χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία, δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι βοηθά.

Μιλώντας στο CNN ο λέκτορας βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Μέρντοχ της Αυστραλίας, δρ. Garth Maker, δήλωσε πως ο μοριακός μηχανισμός του, θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ασθένειας του υψομέτρου. «Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επομένως μπορεί να παρατηρηθεί μια πτώση στην πίεση του αίματος».

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας αγόρασε τα χάπια για το ταξίδι της στην Αφρική
Η ιστορία με τα βιάγκρα ήρθε στο φως την Τετάρτη, όταν μια τοπική εφημερίδα της Νότιας Κορέας, η «Munhwa Ilbo» έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα με τα φάρμακα που αγόρασε το γραφείο της προέδρου, μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Σεπτεμβρίου 2016.

Την λίστα είχε ζητήσει μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης. Μεταξύ των φαρμάκων ήταν 364 χάπια βιάγκρα, 150 ενέσεις για τον πλακούντα και φάρμακα για την χρόνια κόπωση.

«Τα βιάγκρα αγοράστηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ασθένεια του υψομέτρου πριν από την επίσκεψη της προέδρου στα αφρικανικά έθνη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Προέδρου κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα από αυτά».

Πηγή: CNN

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου