ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα βάζει φρένο στην αισιοδοξία για βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον

η-μόσχα-βάζει-φρένο-στην-αισιοδοξία-γι-659298

Η Ρωσία είναι ρεαλίστρια ως προς τα όρια που υπάρχουν για τις προοπτικές άμεσης βελτίωσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ανάληψη των καθηκόντων απ’ τον Ντόναλντ Τραμπ, λέει ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δεν υπάρχει λόγος, ας πούμε, για υπερβολική αισιοδοξία», τόνισε χθες σε συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Προβλήματα θα συνεχίσουν να υφίστανται, όπως και διαφωνίες. Εμείς εκείνο που θέλουμε είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να εννοήσει ότι είναι αναπόφευκτος ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών».

«Οι διμερείς σχέσεις είναι στο χαμηλότερο σημείο εδώ και δεκαετίες», είπε ο Πεσκόφ.

Πούτιν και Ομπάμα συγκρούστηκαν τα τελευταία χρόνια για τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, τη στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας προς τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ, αλλά και τις αιτιάσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η ρωσική κυβέρνηση κρυβόταν πίσω απ’ τις κυβερνοεπιθέσεις στους Δημοκρατικούς στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Στο ίδιο διάστημα ο Τραμπ εγκωμίασε πολλές φορές τον Πούτιν χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ περισσότερο» ηγέτη απ’ τον Μπαράκ Ομπάμα.

Είπε ακόμη ότι θα χαιρέτιζε μια βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον Πούτιν για να νικήσουν το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία κι ότι ίσως σκεφτεί την πιθανότητα να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας απ’ τη Μόσχα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ρυαμπκόφ, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι η Ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ είχε επαφές με το επιτελείο του Τραμπ «σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο».

Η εκπρόσωπος του Τραμπ, Χόουπ Χικς, ανέφερε, βέβαια, σε e-mail της ότι δεν γνωρίζει να έγιναν συναντήσεις μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με ρώσους διπλωμάτες.

Αλλά ο Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι Ρώσοι «ειδικοί» είχαν επαφές με συνεργάτες τόσο του Τραμπ όσο και της Χίλαρι, «πράγμα απολύτως φυσιολογικό», όπως είπε.

«Δεν ήταν μια επίσημη προσέγγιση, ή κάτι που οργάνωσε το Κρεμλίνο. Ήταν μια ανταλλαγή απόψεων, μια σύγκριση θέσεων, μια διαβούλευση επί της πιθανότητας έναρξης διαλόγου»

Πηγή:| iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου