ΔΙΕΘΝΗ

Η δύσκολη παρτίδα του Κυπριακού στην Ελβετία

η-δύσκολη-παρτίδα-του-κυπριακού-στην-ε-674546

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα συνεχιστούν στο Mont Pèlerin της Ελβετίας από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, αποφάσισαν χθες το βράδυ ο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρει ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Η συζήτηση στην Ελβετία θα επικεντρωθεί στο εδαφικό και σε όλα τα άλλα ζητήματα που εκκρεμούν αλληλένδετα. «Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κ. Μουσταφά Ακιντζί, και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Μοντ Πελερίν, στην Ελβετία, από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Αυτή η εντατική εβδομάδα διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί κάτω από την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε,» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η συνάντηση, σημειώνεται, «θα επικεντρωθεί στο κεφάλαιο του εδαφικού καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα αλληλένδετα. Οι ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα η συνάντησή τους στην Ελβετία να προετοιμάσει το έδαφος για την τελευταία φάση των συνομιλιών, σύμφωνα με την κοινή τους δέσμευση να κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε να φτάσουν σε συμφωνία εντός του 2016».

Δεδομένου ότι οι ηγέτες έχουν συμπληρώσει τις συζητήσεις τους πριν τη συνάντηση της Ελβετίας, έχουν δώσει οδηγίες στους διαπραγματευτές να πραγματοποιήσουν εκείνοι τη συνάντηση της 31ης Οκτωβρίου, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει μεταξύ των δύο ηγετών.
Οι δύο ηγέτες, αναφέρει η δήλωση των ΗΕ, «επιθυμούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς την κυβέρνηση της Ελβετίας για τη γενναιοδωρία της να προσφερθεί να φιλοξενήσει αυτό το γεγονός».

Οι ηγέτες θα συνοδεύονται στην Ελβετία από τις διαπραγματευτικές τους ομάδες και εμπειρογνώμονες επί των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν πρόκειται στις συναντήσεις να λάβει μέρος εκπρόσωπος της Τουρκίας, καθώς υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είχε υποβάλλει μία τέτοια εισήγηση.

Ερωτηθείς αν θα τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ανέφερε ότι αυτό θα αποφασιστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η τουρκική πλευρά συνδέει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας ακόμη και με την εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Νομίζω να μην εικάζουμε και να τίθενται προϋποθέσεις που δεν ετέθησαν και δεν υπάρχουν».

Σε άλλη ερώτηση για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, ανέφερε ότι «έχω πει ότι έπρεπε να ακούσετε και ότι βεβαίως μου επιτρέπεται χάριν διατήρησης της εχεμύθειας και του στόχου επιτυχίας των συνομιλιών. Οι δημόσιες ανακοινώσεις ή τα πολλά λόγια δεν νομίζω να βοηθούν».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι ο ηγέτης της ενωμένης Κύπρου ή αν θα διαπραγματεύεται βλέποντας προς τις προεδρικές εκλογές και αν το συζήτησαν αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν το είχα υπόψη μου όταν συναντηθήκαμε αλλά έχω αποδείξει ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δω την πατρίδα μου να επανενώνεται, να απαλλάσσεται από τον κατοχικό στρατό και ουδόλως έλαβα ποτέ υπόψη είτε Προεδρικές, είτε τις όποιες εκλογές».

Το έχω αποδείξει, ανέφερε, «και δεν θα έπρεπε να τίθεται εν αμφιβόλω από τον κ. Ακιντζί όταν το 2004 τόλμησα, ενάντια στο ρεύμα, να υποστηρίξω το τότε σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών». Συνεπώς, πρόσθεσε, «δεν είμαι υπό αμφισβήτηση και δεν δέχομαι να είμαι υπό αμφισβήτηση από τον οποιονδήποτε».

Σε δηλώσεις επιστρέφοντας τα ξημερώματα από την 5ωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αυτός και η διαπραγματευτική του ομάδα πιθανόν θα αναχωρήσουν για την Ελβετία στις 6 Νοεμβρίου όπου μεταξύ 7 και 11 του ίδιου μήνα θα εργαστούν για πέντε ημέρες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στο τραπέζι, είπε, θα βρίσκονται όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του εδαφικού, τα οποία θα δουν εκ περιτροπής εντός των πέντε ημερών. Εκεί, πρόσθεσε, δεν θα έχουν άλλη ασχολία και γι` αυτό θα έχουν την ευκαιρία μέρα – νύχτα να λύσουν αυτά τα θέματα και να καλύψουν απόσταση.

Θεωρεί, συνέχισε, ότι η Ελβετία θα μπορέσει να αποτελέσει σημείο καμπής για να μπορέσουν να ζωντανέψουν τη δέσμευση που ανέλαβαν μαζί οι δύο ηγέτες για το τέλος του 2016. «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μπορέσουμε να αφήσουμε ένα καλύτερο μέλλον ιδιαίτερα στις νέες γενιές, στις κοινότητες του νησιού και πλέον να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα σε αυτό το πολύχρονο πρόβλημα. Είμαστε αποφασισμένοι και πιστεύουμε σε αυτό».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μίλησε και για τις απαραίτητες προϋποθέσεις που είναι η πολιτική ισότητα, η ελευθερία, η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Αυτό, συνέχισε, δεν το θέλουν μόνο για τους ίδιους αλλά και για την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Έμεινε, ανέφερε, ο Νοέμβριος και ο μισός Δεκέμβρης αφού μετά ξεκινάνε οι γιορτές για να εργαστούν και ένα θετικό αποτέλεσμα στην Ελβετία σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα γίνει και μια πενταμερής διάσκεψη. Χαρακτήρισε δε θετική εξέλιξη το ότι θα μεταβούν στην Ελβετία και δήλωσε ότι θα μεταβούν εκεί με θετικές προθέσεις και σκέψεις.

Ερωτηθείς εάν στην Ελβετία θα συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων, ο Μουσταφά Ακιντζί παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ΟΗΕ για συζήτηση του εδαφικού και άλυτων ακόμη θεμάτων που σχετίζονται μεταξύ τους. Οι εγγυήσεις και η ασφάλεια, συνέχισε, θα συζητηθούν με τελεσίδικο τρόπο σε μια πενταμερή διάσκεψη αλλά και «εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα brainstorming. Γιατί στο τέλος σε αυτά τα εδάφη εμείς είμαστε που θα ζήσουμε. Εμείς είμαστε που θέλουμε το μέλλον μας να είναι ασφαλές και να μπορεί να παρέχεται ασφάλεια στην κοινότητά μας, γιατί είμαστε η μικρότερη σε αριθμό κοινότητα». Γι` αυτό, είπε, θα συνεχίσουν την εξάσκηση ιδεών πάνω σε αυτό το θέμα και όλα αυτά είναι θέματα που σχετίζονται μεταξύ τους. Δεν είναι εφικτό, συνέχισε, να απομονώνεις ένα θέμα, πχ το εδαφικό και να συζητάς γι` αυτό χωρίς συσχετισμό με άλλα θέματα. Υπενθύμισε δε την αρχή ότι τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα. «Με αυτή την αντίληψη θέλουμε να συζητήσουμε τα πάντα. Γιατί πλέον θεωρούμε ότι φτάσαμε στο τέλος. Το 2017 δηλαδή είναι γεμάτο ρίσκα, αυτό το βλέπουν όλοι, το είπαμε και εμείς αυτό δεκάδες φορές. Εάν δεν τα συζητήσουμε όλα τώρα, πότε θα το κάνουμε; Δεν έμεινε χρόνος».

Σε ερώτηση για το πότε μπορεί να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αν όλα πάνε καλά και προκύψουν οι κύριες πολιτικές παράμετροι της λύσης, κάποια τεχνικά θέματα μπορούν να μείνουν για το 2017, να διευθετηθούν τους πρώτους μήνες του 2017 «καθώς αν προκύψει το πλαίσιο εκατοντάδες θα σπεύσουν να βοηθήσουν στο χειρισμό των τεχνικών ζητημάτων γιατί όλοι θα δουλεύουν με μεγαλύτερη προθυμία». Σε μερικούς μήνες αυτή η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί, ας πούμε μέχρι το Μάρτη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το λιγότερο θα χρειαστεί ένα τρίμηνο για να μπορέσει ο κόσμος να αφομοιώσει, να αντιληφθεί ένα τέτοιο σχέδιο, να συζητηθεί αυτό το σχέδιο και επανέλαβε την άποψή του ότι ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει στα μέσα του νέου χρόνου.

(protothema.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου