ΔΙΕΘΝΗ

To Ιράκ απαγορεύει αιφνιδιαστικά το αλκοόλ

to-ιράκ-απαγορεύει-αιφνιδιαστικά-το-αλκ-678583

Το ιρακινό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τροπολογία της τελευταίας στιγμής που απαγορεύει την πώληση, την εισαγωγή και την παραγωγή αλκοόλ, αιφνιδιάζοντας το στρατόπεδο όσων ήταν αντίθετοι στις επιδιώξεις για τέτοιο μέτρο.

Εκπρόσωποι μικρότερων θρησκευτικών κοινοτήτων στο Ιράκ, όπως των χριστιανών, σκοπεύουν να κινηθούν δικαστικά εναντίον της απαγόρευσης υποστηρίζοντας πως είναι αντισυνταγματική.

Αν και η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ιδαιίτερα διαδεδομένη στο (κυρίως μουσουλμανικό) Ιράκ, στη Βαγδάτη και σε άλλες μεγάλες πόλεις πωλούνται οινοπνευματώδη.

Όπως μεταδίδουν το Associated Press και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το βράδυ του Σαββάτου εισήθχη αιφνιδιαστιακά τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο που απαγόρευε το εμπόριο αλκοόλ, που τελικά υπερψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο.

Παράβαση τιμωρείται με υψηλό πρόστιμο. Η τροπολογία εισήχθη από βουλευτή του μεγαλύτερου μπλοκ στο Κοινοβούλιο, του «Συνασπισμού του Κράτους Δικαίου» και οι υπέρμαχοί της υποστηρίζουν πως στηρίζεται στην πρόβλεψη του Συντάγματος για νομοθεσία που «δεν αντιτίθεται στη διδασκαλία του Ισλάμ».

Αντιτιθέμενοι που σκοπεύουν να κινηθούν δικαστικά εναντίον της απαγόρευσης αναφέρουν, αντιθέτως, πως παραβιάζεται η πρόβλεψη του Συντάγματος για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων (εν προκειμένω, των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών ομάδων).

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου