ΔΙΕΘΝΗ

To ατελείωτο δράμα των κατοίκων της Μοσούλης

to-ατελείωτο-δράμα-των-κατοίκων-της-μοσο-682609

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης, την ώρα που οι ιρακινές και συμμαχικές δυνάμεις ετοιμάζονται να απελευθερώσουν την πόλη από το Ισλαμικό Κράτος.

Η φιλανθρωπική οργάνωση «Save The Children» (σ.σ. Σώστε τα παιδιά) υπολογίζει ότι 5.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα με τη Συρία τις περασμένες 10 ημέρες.

Οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στον προσφυγικό καταυλισμό al-Hol, ένα χώρο όπου οι συνθήκες διαβίωσης θεωρούνται δραματικές. Ο καταυλισμός είναι βρώμικος και ανθυγιεινός ενώ η δραματική αύξηση του πληθυσμού έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

Τα Ηνωμένα Έθνη προετοιμάζονται για την «μητέρα των μαχών», που φοβούνται ότι θα είναι μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων ετών.

Ήδη, έχει αρχίσει η κατασκευή προσφυγικών καταυλισμών νότια, βόρεια και ανατολικά της Μοσούλης. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι θα καταφύγουν σε αυτά τα κέντρα τις επόμενες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές αλλά και τους βομβαρδισμούς.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει συμβουλέψει τους πολίτες της Μοσούλης να παραμείνουν στη πόλη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Και αυτό γιατί οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται ότι έχουν τοποθετήσει νάρκες στους δρόμους που οδηγούν στην πόλη ενώ παράλληλα φανατισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές περιμένουν να σκοτώσουν ό,τι κινείται.

Οι ίδιοι οι πολίτες, όμως, φοβούνται ότι οι αιμοδιψείς μαχητές θα τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες –μια πρακτική που έχουν υιοθετήσει στο παρελθόν. Φυσικά, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν αποδείξει πολλάκις ότι αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικοινώνησε τηλεφωνικά με κατοίκους της πόλης, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι οι μαχητές του ISIS προσπαθούν να τους απαγορέψουν την έξοδο από τη Μοσούλη ενώ υποχρέωσαν αρκετούς άμαχους να κινηθούν προς μεγάλα κτίρια που πιθανότατα θα αποτελέσουν «στόχο» αεροπορικών επιδρομών.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπαμα τόνισε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η «έξοδος» των πολιτών της Μοσούλης από την πολιορκημένη πόλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου