ΔΙΕΘΝΗ

Νέα τροπή στην υπόθεση της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU

νέα-τροπή-στην-υπόθεση-της-νεοναζιστι-687846

Τι σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στη δολοφονία πριν από χρόνια ενός κοριτσιού με την NSU; Γενετικό υλικό που φαίνεται να ανήκει σε νεοναζιστή της οργάνωσης βρέθηκε κοντά στα υπολείμματα του σκελετού του κοριτσιού.

Τα νέα ευρήματα ενδέχεται να ανατρέψουν μια από τις πλέον μυστηριώδεις υποθέσεις στην ιστορία των εγκληματικών χρονικών της Γερμανίας αλλά και να ρίξουν περισσότερο φως στη νεοναζιστική οργάνωση NSU, που από το 2000 μέχρι το 2007 σκότωσε 9 Τούρκους και έναν Έλληνα πολίτη, τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη, και μια γερμανίδα αστυνομικό.

Η δίκη στο Εφετείο του Μονάχου διαρκεί εδώ και περισσότερα από 3 χρόνια, με κύρια κατηγορουμένη τη Μπεάτε Τσέπε, τη μόνη επιζήσασα του νεοναζιστικού τρίο με τους Ούβε Μπένχαρντ και Ούβε Μούντλος.

«Ταξινομούνται στο γενετικό υλικό Μπένχαρντ»


Οι δύο Ούβε

Η τότε 9χρονη Πέγκυ είχε εξαφανισθεί στις 7 Μαΐου του 2001 καθοδόν από το σχολείο στο σπίτι της.

Η υπόθεση απασχολεί τη δικαιοσύνη επί 15 ολόκληρα χρόνια με την καταδίκη αρχικά ενός πνευματικά καθυστερημένου, αλλά με πολλές ανατροπές, νέους υπόπτους, αναψηλαφήσεις και νέα στοιχεία.

Αλλά οι αρχές δεν είχαν μπορέσει να βρουν το θύμα. Αλλά, στις 2 του περασμένου Ιουλίου, κάποιος που μάζευε μανιτάρια σε δάσος, μόλις 15 χιλιόμετρα από το σπίτι της Πέγκυ, βρήκε υπολείμματα από ανθρώπινο σκελετό που «κατά πάσα πιθανότητα» προέρχονταν από την Πέγκυ.

Χθες, το βράδυ, η αστυνομία και εισαγγελία του Μπαϊρόιτ ανακοίνωσαν ότι σε σημείο κοντά στο μακάβριο εύρημα βρέθηκε γενετικό υλικό που παραπέμπει στο νεοναζί Ούβε Μπένχαρντ.
Το 2011, σε ηλικία 34 χρονών ο Μπένχαρντ σκοτώθηκε, πιθανότατα από το όπλο του συνεργού του Ούβε Μούντλος πριν ο τελευταίος αυτοκτονήσει για να μην πέσουν στα χέρια της αστυνομίας.

Όπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές, εντοπίστηκαν πολλά ίχνη που από ελέγχους του DNA «ταξινομούνται στο γενετικό υλικό του Ούβε Μπένχαρντ».

Ωστόσο, «κάτω από ποιες συνθήκες δημιουργήθηκαν αυτά τα ίχνη, πώς προέκυψαν και εάν έχουν κάποια συνάφεια με το θάνατο της Πέγκυ, είναι ερωτήματα που χρειάζονται εκτεταμένες έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις, που γίνονται ήδη και βρίσκονται σε αρχικό στάδιο».

Μυστηριώδη ευρήματα


Τι γνωρίζει η Μπεάτε Τσέπε;

Τα ίχνη γενετικού υλικού του Μπένχαρντ βρέθηκαν, όπως ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Χάραλντ Πότσελ, σε κάποιο αντικείμενο χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Spiegel ONLINE πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι από κουβέρτα μεγέθους νυχιού. Από την ταυτοποίηση που έκαναν ιατροδικαστές σε βάση δεδομένων προέκυψε αναφορά στο Γερμανό νεοναζί.

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Μπένχαρντ με τη δολοφονία της Πέγκυ; Δεν αποκλείεται τα ίχνη από το DNA του νεοναζί να μπερδεύτηκαν στη διαδικασία ταυτοποίησης στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιένας με αυτά του κοριτσιού.

Κάτι παρόμοιο έχει ξαναγίνει στην περίπτωση της γερμανίδας αστυνομικού στην πόλη Χάιλμπρον.

Υπάρχουν όμως και μυστηριώδη ευρήματα στο τροχόσπιτο, όπου βρέθηκαν απανθρακωμένα τα πτώματα των δύο νεοναζί, που έχουν προβληματίσει την αστυνομία. Πρόκειται για ίχνη από ένα καμένο λούτρινο ζωάκι, ένα παιδικό παπούτσι, ένα νεροπίστολο και μια κούκλα.

Στο παιδικό παπούτσι η αστυνομία εντόπισε ίχνη που δεν μπόρεσε να ταξινομήσει.

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Kölner Stadt-Anzeiger ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής Μεχμέτ Νταϊμαγκίλερ ανέφερε ότι στο περιβάλλον της NSU υπήρχαν άνθρωποι που αναφέρθηκαν ως ύποπτοι για κακοποίηση ανηλίκων. Περιμένει τώρα, από την Μπεάτε Τσέπε, στη δίκη που συνεχίζεται στο Μόναχο, να καταθέσει ό,τι γνωρίζει από τη νέα τροπή των γεγονότων.

ΠΗΓΕΣ: SZ | dpa |Spiegel |faz |Deutsche Welle

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου