ΔΙΕΘΝΗ

Ουάσινγκτον: Στη μάχη της Μοσούλης 600 επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες

ουάσινγκτον-στη-μάχη-της-μοσούλης-600-επ-700039

Η εκστρατεία της Μοσούλης έχει αρχίσει σύμφωνα και με αμερικανικές πηγές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν 600 επιπλέον στρατιώτες στο Ιράκ για την μάχη της Μοσούλης, το τελευταίο σημαντικό προπύργιο του Isis στη χώρα, όπως έχει γίνει γνωστό από αξιωματούχο των ΗΠΑ που μίλησε σε δημοσιογράφο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή 600 επιπλέον στρατιωτών στο Ιράκ για να βοηθήσoυν τις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακτήσoυν τον έλεγχο της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Στο Ιράκ βρίσκονται ήδη αμερικανικά στρατεύματα με 4500 στρατιώτες και συμβούλους, οι οποίοι έχουν απομείνει από το στρατό των ΗΠΑ που είχε αποσυρθεί στα τέλη του 2011 από την περιοχή.

Στο μεταξύ λίγες μέρες πριν, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αλ Abadi Haider είχε πει ότι ο ίδιος ζήτησε μια «τελευταία ενίσχυση» από τις ΗΠΑ με αμερικανικούς στρατιωτικούς συμβούλους για την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων στην επικείμενη μάχη τους, για την απελευθέρωση της Μοσούλης.

Το Οκτώβριο του 2014 οι τζιχαντιστές της ΕΙ κατέλαβαν τη Μοσούλη και την μετέτρεψαν σε οχυρό τους. Ιρακινές δυνάμεις, πριν από δύο χρόνια κέρδισαν μάχες αλλά δεν πήραν πίσω μεγάλες περιοχές και υπέστησαν ήττα ειδικά στην τεράστια δυτική επαρχία Αλ-Ανμπάρ της Μοσούλης.

Σε μια συνεδρίαση την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μπαράκ Ομπάμα είχε πει ότι «θα είναι μια δύσκολη μάχη, στη Μοσούλη διότι είναι μια μεγάλη πόλη».

Εκτός από την ανάπτυξη των στρατιωτικών συμβούλων των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν επίσης ζωτικής σημασίας αεροπορική υποστήριξη στις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις σε επιχειρήσεις ενάντια της Daesh.

(Ζougla.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου